Arkitekturutbildningar

Drömmer du om en framtid inom arkitektur? Här hittar du utbildningar med flera olika inriktningar för att du ska hitta den som passar just dig. Ta nästa steg mot din framtid och hitta din utbildning inom arkitektur nedan!
Visar 1-20 av 86 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 86 träffar
1
2
3
4
5

arkitektur

Vad är arkitektur? 

Är du kreativt lagd och gillar problemlösning och bygg? Drömmer du om en karriär som har att göra med design och inredning? Då kan en framtid inom arkitektur passa dig! Det finns flera olika inriktningar att välja mellan för dig som vill studera arkitektur. Själva ordet arkitektur är ett samlingsbegrepp för mänskligt byggande, skapande av fysiska miljöer samt läran om formgivning. Arkitektur blandar alltså konst och vetenskap, och beroende på vilken inriktning du väljer kan du även arbeta med hållbarhet, grafisk design och inredning. Generellt arbetar man med att hitta välfungerande och tilltalande lösningar i olika miljöer.  

Utbildningar inom arkitektur 

Det finns flera typer av utbildningar för dig som är intresserad av arkitektur. Du kan bland annat ta en kortare kurs inom till exempel arkitekturhistoria eller design. Det kan vara ett effektivt sätt att testa om en framtid inom arkitektur passar dig samt vilken inriktning som lockar dig mest. Du kan även studera en arkitekturutbildning med en inriktning. Till exempel digital arkitektur eller stadsplanering. För dig som vill gå en längre utbildning kan det passa att ta en kandidatexamen från ett universitet eller en högskola. Efter din kandidatexamen kan du studera vidare på avancerad nivå.  

Kandidatexamen inom arkitektur 

Om du vill bli arkitekt kan du gå en utbildning på universitet eller högskola. Du kan då studera arkitektprogrammet, civilingenjör inriktning arkitekt eller byggnadsingenjörsprogrammet med inriktning mot arkitektur. Arkitektutbildningen omfattar 300 högskolepoäng, vilket motsvarar fem års studier. För att komma in på utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet, men även särskild behörighet. Den särskilda behörigheten du behöver för att studera till arkitekt är:

  • Minst godkänt i matematik 3b eller matematik 3c
  • Samhällskunskap 1b eller samhällskunskap 1a1 + 1a2
  • Naturkunskap eller kemi 1 och fysik 1a eller fysik 1b1 + 1b2.

I vissa fall får man även göra ett arbetsprov under ansökningsprocessen till utbildningen.  

Utbildningen har mycket fokus på problemlösning och du som student får arbeta mycket praktiskt. Flera arkitektutbildningar erbjuder möjligheten att studera en eller två terminer utomlands.  

Efter din arkitekturutbildning 

Din framtid efter din utbildning ser olika ut beroende på vilken inriktning du valde samt hur lång utbildningen var. Oavsett har du ett spännande yrke framför dig! Du som har studerat en arkitekturutbildning kan arbeta som anställd på ett företag, som konsult eller som frilansare. Det mesta av arbetet är projektbaserat oavsett var du jobbar, till exempel designa ett hus eller kontor. Det gäller även om du valde att studera inredning. Många som arbetar inom branschen startar ett eget företag, då har du möjligheten att nischa dig mot den aspekt av arbetet som du trivs bäst med.  

Filtrera din sökning
Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv