Fastighetsmäklarutbildning

Har du ett intresse för fastigheter, ekonomi och juridik? Gillar du att arbeta med människor, styra över din arbetstid och ditt arbete samt kunna påverka din egen inkomst? Då kan en fastighetsmäklarutbildning vara något för dig!
Filtrera efter
Fastighetsmäklare
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-10 av 10 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Fastighetsmäklare

Vad gör en fastighetsmäklare? 

En fastighetsmäklare fungerar som en förmedlande länk mellan köpare och säljare. Arbetsuppgifterna innefattar allt från annonsering och visning av lägenhet till att formulera ett färdigt köpekontrakt. I rollen är det viktigt att vara både förtroendeingivande och inlyssnande inför båda parternas behov. 

Hur utbildar jag mig till fastighetsmäklare? 

För att bli registrerad fastighetsmäklare krävs det minst två års studier på högskolenivå (120 högskolepoäng) och 10 veckors praktik. 

En fastighetsmäklarutbildning ska innefatta följande kunskapsområden: 

  • fastighetsförmedling (minst 30 hp)
  • civilrätt (minst 15 hp) 
  • fastighetsrätt (minst 15 hp) 
  • skatterätt (minst 7,5 hp) 
  • ekonomi (minst 15 hp) 
  • byggnadsteknik (minst 7,5 hp) 
  • fastighetsvärdering (minst 7,5 hp) 

De resterande 22,5 hp skulle kunna vara fördjupning inom något av ovanstående ämnen, alternativt kurser inom nationalekonomi.  

Vad krävs för att passa in i rollen efter avslutade studier? 

Som fastighetsmäklare behöver du vara bekväm med att arbeta obekväma arbetstider - det är vanligt att jobba under helger och kvällar men det finns även en stor frihet att anpassa arbetsdagarna efter hur du själv vill lägga upp ditt schema. Det är även en fördel att vara målinriktad då du vanligtvis enbart arbetar med en provisionsbaserad lön.

För att trivas i rollen behöver du vara kommunikativ, lyhörd och ha en bred kunskap inom försäljning, fastigheter och juridik. 

Var arbetar en fastighetsmäklare? 

Det vanligaste är att man arbetar på en mäklarfirma men även banker, fastighetsbolag och försäkringsbolag anställer fastighetsmäklare. En del fastighetsmäklare väljer att specialisera sig på en viss marknad eller en viss typ av fastigheter. Områden att specialisera sig inom skulle kunna vara bostadsrätter, ägarlägenheter, fritidshus eller semesterbostäder i utlandet åt svenskar. 

Hur ser framtidsutsikterna ut och vad tjänar en fastighetsmäklare? 

De flesta mäklare har en 100 % provisionsbaserad lön, särskilt i början av arbetslivet. Enligt Saco ligger en normal årsinkomst för en fastighetsmäklare mellan 300 000 - 500 000 kronor, och några få procent har en årsinkomst över en miljon kronor. För nyexaminerade fastighetsmäklare är det hög konkurrens om jobben, men det är större balans på arbetsmarknaden bland erfarna.