Att bygga båtar är ett klassiskt hantverk som bygger såväl på gamla traditioner som nya tekniker, metoder och val av material vid själva bygget. Har du alltid haft ett intresse för hantverk och båtar i synnerhet kanske en utbildning inom båtbyggeri skulle passa dig? Som person är det viktigt att du gillar att skapa och arbeta med händerna men det är även en fördel för dig som har ett tekniskt intresse. Anledningen till det är att den tekniska utvecklingen går snabbt framåt och en stor del av själva byggandet görs med hjälp av avancerade maskiner.
Vad kan en utbildning inom båtbyggeri leda till?
Utbildningar inom båtbyggeri är en ganska smal inriktning och idag erbjuds ett par olika utbildningar; både inom gymnasiet med inriktningar från hantverksprogram men även folkhögskolor som erbjuder utbildningar inom båtbyggeri. Dessa utbildningar är oftast mellan ett och två år.
En utbildning inom båtbyggeri ger dig kompetens inom områden som träteori, konstruktionsritning, verktygslära, installationsteknik och annan verktygs- och maskinkunskap.Du får lära dig om vilka material som används och hur dessa fungerar samt ökad insikt kring form och konstruktion vid byggandet av båtar. Olika material påverkar båten i olika situationer, och det är viktigt att lära sig vilka påfrestningar en båt klarar av.
Som båtbyggare är din primära arbetsuppgift att bygga och reparera båtar. Det kan handla om fritidsbåtar men även arbetsbåtar av olika slag. Det vanligaste båtskroven är bygga i trä, och en återkommande arbetsuppgift brukar vara att tillverka trädäck till plastbåtar.En utbildning inom båtbyggeri låter dig arbeta med en rad olika handverktyg så som sågar, hyvlar och borrmaskiner men även moderna datorstyrda maskiner förekommer. Vissa utbildningar låter dig även prova på att segla och navigera!
Hur ser framtidsutsikterna ut?
Som sagt är båtbyggeri en ganska smal inriktning när det kommer till hantverksutbildningar, men det medför även att du får spetskompetens där behovet är stort. Din examen kommer sticka ut från andra hantverksutbildningar, och en utbildning inom båtbyggeri (framför allt när det kommer till gymnasieutbildningar) är ofta riksrekryterande. Utbildningar erbjuds annars främst som yrkes- eller folkhögskoleutbildningar.
Är du kanske inne på att läsa en mer generell hantverksutbildning? Kolla då in våra hantverksutbildningar nedan!