Trafiklärare

Är du en social, lugn och metodisk person? Då kan trafiklärare vara yrket för dig! Du blir en viktig del i arbetet att utbilda trafiksäkra och miljömedvetna bilförare. Hitta mer information om trafiklärare utbildningar nedan.
Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Vad gör en trafiklärare?

Att jobba som trafiklärare innebär att du får möta nya personer varje dag, alla med olika egenskaper och personligheter. Det är därför viktigt att du är en social person som klarar av att umgås med nya personer en och en. Alla personer du kommer möta är olika vilket betyder att du måste kunna anpassa ditt handledande efter varje ny kund. Det innebär också en stor variation i jobbet, där ingen dag kommer vara lik den andra.

Arbetsuppgifterna hos en trafiklärare varierar från körlektioner, till att hålla i teoretiska föreläsningar. Uppgifterna kräver att du klarar av att lära ut till en person i taget och till en grupp. En duktig bilförare handlar inte bara om att personen ska kunna hantera fordonet i trafiken på rätt sätt, utan även om att köra på ett miljövänligt vis. Vill du vara med och bidra till en trafiksäkrare framtid och kämpa för miljön – då är trafiklärare ett yrke för dig!

Utbilda dig till trafiklärare

Om du vill studera en trafiklärare utbildning ska du vända dig till landets yrkeshögskolor. Utbildningarna på de olika skolorna ser till stor del väldigt lika ut vilket innebär att oavsett vart du väljer att utbilda dig, kommer du få alla kunskaper som behövs för att kunna känna dig trygg när du ska ut på arbetsmarknaden. En utbildning till trafiklärare är vanligtvis 1,5 år om du väljer att plugga på full fart och innehåller en LIA period (praktik). Praktiken ska genomföras på en trafikskola godkänd av utbildningen.

Under din trafiklärare utbildning kommer du bland annat få lära dig om:

  • fordonssäkerhet 
  • trafiksäkerhet och miljö
  • trafikpsykologi 
  • yrkespedagogik 

Utbilda dig på distans

Du kan också välja att utbilda dig till trafiklärare på distans. Det som kan vara viktigt att veta är att det förekommer praktiska moment även på denna utbildning. De praktiska momenten sträcker sig vanligtvis över 3-5 dagar.

Vilka behörigheter krävs för en trafiklärare utbildning?

Kraven för att få utbilda sig till trafiklärare ser olika ut beroende på vilken skola du väljer att ansöka till. Vanligt förekommande behörighetskrav är:

  • Att du har ett B-körkort
  • Godkänd i svenska/svenska som andraspråk 2
  • Klarar körprovet på utbildningen

Vad har trafiklärare för lön?

Det normala löneintervallet för en trafiklärare är 27 000 - 33 000 kr.

Vad du tjänar som trafiklärare kan dock variera precis som på många andra jobb. Det innebär att du kan ligga lite över eller under spannet som visas ovan. Din lön bestäms bland annat av vart du jobbar, hur mycket ansvar du har på arbetsplatsen och din erfarenhet inom yrket.

Källa: Unionen.se 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv