Utbildning till brandman

Yrket som brandman är perfekt för dig som vill göra stor skillnad i din vardag. Hitta din perfekta utbildning till brandman här!
Vi ber om ursäkt men din sökning gav tyvärr inga träffar... Vänligen gör en Ny sökning

utbildning till brandman

Brandman är yrket för dig som vill rädda liv! Det kan handla om allt från att rädda en katt ur ett träd, till att släcka bränder eller rycka ut vid trafikolyckor. Det är ett livsviktigt yrke där du verkligen kan göra skillnad. Vill du hjälpa Sveriges räddningstjänst att rädda liv? Ansök till en utbildning till brandman idag! 

Vad gör en brandman?

Brandmän rycker ut vid nödsituationer som till exempel bränder, trafikolyckor, gasläckor, eller drunkningsolyckor. De jobbar i tajta team, och det är mycket viktigt att de är snabba vid utryckning. Arbetet innehåller också många övningar och kontroller av utrustning, för att kunna vara säkra på att allt fungerar som det ska när det väl är skarpt läge. 

En viktig del i en brandmans arbetsuppgifter är att förebygga nödsituationer genom att bland annat informera skolor, arbetsplatser, äldreboenden eller allmänheten om hur man själv förebygger olyckor. Det kan till exempel handla om den bästa placeringen av en brandvarnare i ett hem, hur man ska reagera vid en gasläcka eller vikten av att aldrig lämna ett levande ljus obevakat.

Utbilda dig till brandman – jobba på deltid

Du som är intresserad av brandmansyrket men som redan har en fast tjänst kan bli brandman på deltid! Det innebär att du under vissa veckor arbetar som räddningspersonal i beredskap (RiB). Ofta gäller det cirka en vecka per månad då du måste vara beredd på att rycka ut dygnet runt med bara några minuters varsel. När du inte är på utryckning kan du vara på din ordinarie arbetsplats, så länge du har tillåtelse att gå direkt vid utryckning. 

Vad finns det för utbildningar till brandman?

Ett vanligt krav om du vill bli brandman är att du har gått en utbildning i skydd mot olyckor (SMO). Det är en tvåårig utbildning med både teoretisk och praktisk undervisning, samt arbetsplatsförlagd verksamhet. Efter utbildningen får du en examen i säkerhets- och räddningsarbete. 

Var kan man gå en utbildning till brandman?

Utbildningen i skydd mot olyckor finns i Revinge och i Sandö, men det går även att läsa kursen på distans! Eftersom kursen innehåller praktiska moment, måste du som pluggar till brandman på distans också gå på några träffar i Revinge eller Sandö.

Behörighet till brandmansutbildningar

För att vara behörig till brandmansutbildningen krävs det att du har en gymnasieexamen och minst godkänt i svenska 2 och samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b. Det finns också möjlighet att komplettera en icke-fullständig gymnasieexamen med arbetserfarenhet. 

Utöver gymnasieexamen behöver du göra ett rullbandstest där du får gå i uppförsbacke på ett rullband med tung utrustning, för att bevisa att du har tillräckligt god kondition för yrket som brandman. Rullbandstestet kan utföras vid skolan du söker till, eller på en räddningstjänst i din närhet. Du behöver också göra ett simprov för att intyga din simkunnighet.

Så ansöker du till en utbildning till brandman

Anmälan sker via antagning.se. Sista ansökningsdag är 15 april för höstterminen, och 15 oktober för studier på vårterminen. Mer information om anmälan och antagning finns på myndigheten för samhällsskydd och beredskap:s hemsida.

Vad tjänar en brandman?

Vill du veta mer om lön och framtidsutsikter för brandmansyrket - kolla in vår jobb & lön-sida!

Brandman – jobb och lön

Källa: MSB

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv