Har jag rätt att sänka studietempot?

11 jan 2020
Fråga:
Jag har Aspergers syndrom, vilket för mig innebär att jag är lättuttröttbar, stresskänslig och bearbetar information långsamt. Detta gör att jag har svårt att klara av högskolestudier, trots att jag är normalintelligent och har bra betyg från gymnasiet. Jag har inga svårigheter att förstå eller göra uppgifter/skriva tentor, men jag fixar inte tempot. Det är alldeles, alldeles för högt. Jag har hoppat av flera kurser och utbildningar enbart för att tempot gjort mig sjuk. De insatser universitetet kunnat erbjuda har inte varit relevanta för mig, utan det jag hade behövt är en sänkning av tempot. Detta har enligt universitetet inte gått att ordna, bl.a. med hänvisning till grupparbeten.

Jag har nu svårt att komma vidare i arbetslivet, då de yrken som intresserar mig och passar mig kräver en universitetsutbildning. Tyvärr känns det just nu som jag är utestängd från universitetet, trots att jag inte har några problem med studierna rent intellektuellt. Det är heller inte så högt tempo i arbetslivet i de yrken jag vill utbilda mig till.

Min fråga är nu om jag har några som helst rättigheter här? Har jag rätt att få slutföra en utbildning som jag blivit antagen till, även om det innebär att jag behöver sänka studietempot?

Svar:

03 feb 2020

Hej,

Vad tråkigt att du inte har kunnat fortsätta på grund av tempot! Vid alla universitet och högskolor finns det särskilda kontaktpersoner och samordnare för dig med en funktionsnedsättning. Det är en sådan person du behöver ta kontakt med för att få ett säkert svar på dina frågor. I i vissa fall går det att sänka studietakten till en långsammare takt, men det är kursansvarig och examinerande lärare som slutligen avgör om pedagogiskt stöd är möjligt med hänsyn till utbildningens mål och innehåll.

Det är alltså inte en rättighet att få sänka tempot men man kan alltid undersöka om det är möjligt innan man söker en högskoleutbildning. Sedan finns det ju kurser att söka som redan är på till exempel 50%, så det kan vara en idé att titta på det också. Du kan alltid gå till högskolans centrala studievägledning och få hjälp att sätta ihop en studieplan som passar dig. 

Lycka till med studierna!