Kna jag plugga på olika högskolor?

24 jun 2020
Fråga:
Hej, jag ska förhoppningsvis börja studera på ett universitet nästa år men har kommit fram till att de program som erbjuds i Sverige inte innehåller det jag skulle vilja läsa så jag funderar istället på att sätta ihop en egen kandidatexamen, men det har kommit en del frågetecken på vägen. Jag är nämligen medveten om att det krävs 90hp däribland en examenskurs i det huvudområde man vill ha. Min tanke är i sådana fall att dela upp utbildningen i två, nämligen 90hp kriminologi och 90hp psykologi - finns det några särskilda krav på att jag måste studera dessa kurser på ett och samma universitet eller kan jag läsa ena halvan på ett universitet och sedan andra på ett annat för att sedan kunna få en examen? En andra fråga är även ifall det är möjligt att få en examen inom båda områdena så länge man skriver en uppsats i båda, och kan jag då hoppa tillbaka till det första universitetet jag tänkt läsa på för att få en examen i det andra ämnet efter att ha samlat ihop 180hp?

Svar:

25 jun 2020

Hej,

Det bästa är om du tar kontakt med en högskola/universitet och ber om hjälp att planera din examen. Det går oftast att läsa på flera olika högskolor och ha med alla kurser i en examen men det finns undantag så därför är det bra om du gör en planering med den skola där du vill ta ut din examen. 

Det går att ta ut kandidatexamen i två ämnen men kolla med skolan där du vill ta ut examen att kurserna du vill ha med funkar.

Lycka till! /Petra,SYV