Hur funkar Läkarprogrammet i Storbritannien?

17 jul 2020
Fråga:
Hej!

Jag är en elev som studerar naturvetenskapslinjen och som ska börja andra året i år. Jag har tänkt på att studera läkarprogrammet i Storbritannien. Men jag vet inte riktigt hur det fungerar, hur kostnaderna går till, vad man behöver tänka på, täcker hela CSN kostnaderna eller behöver man betala en del summa själv, hur man får till studentbostäder, läser man hela programmet eller är det ett par år i taget?. Mycket som jag funderar över när det gäller kostnaderna och hur allt ska fixas till.

Jag läste någonstans att man läser 3 år av programmet och sen måste man söka igen för utbildningen, för att fortsätta och bli klar med hela läkarprogrammet?

Behöver verkligen hjälp med att förstå hur det riktigt går till så att jag kan få veta och ordna dessa saker i förväg, snälla hjälp!!

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning
Issa

Svar:

22 jul 2020

Hej Issa,

I Storbritannien finns cirka 30 olika medicinskolor. Utbildningen är normalt fem eller sex år med en efterföljande praktikperiod på två år. 

Vissa skolor har även vad de kallar ”Graduate entry medicine program”. Det är ett fyraårigt program som du kan söka till om du redan har en kandidatexamen från högskolan.

Lista på alla läkarprogram i Storbritannien finns på Medical Schools Councils webbsida. Gå in och läs om de olika programmen så får du reda på hur de fungerar. Du kan även kontakta skolorna för ytterligare hjälp med ansökningsprocessen. Här finns också en del fakta om hur läkarutbildningen fungerar i Storbritannien.

Lycka till! /Petra,SYV