Vad kan man inte bli med ADHD?

22 maj 2022
Fråga:
Vad kan man inte plugga till om man har ADHD?

Hej, jag undrar vad det är som man inte kan plugga till om man har ADHD? Jag ska nu börja en ADHD utredning och har fått reda på man inte kan jobba som allting om man får en diagnos. Detta har nu gjort mig orolig över om mina valmöjligheter kommer att minskas?

Svar:

24 maj 2022

Hej,

Vilka utbildningar eller yrken som utesluts när man har en ADHD diagnos ändras med tiden men i dagen läge kan det vara ett hinder för de yrken som bär vapen så som militär och polis. Men oftast så gör en individuell bedömning när man ansöker. Till exempel så gör polismyndigheten individuella bedömningar angående ADHD när man ansöker.

Brandman, pilot, buss- och lastbilschaufför, lokförare och sjöman kan också vara yrken som tyvärr går bort för den med en ADHD-diagnos. Är du intresserad av någon av dessa yrken rekommenderar jag att du läser på extra om dessa och tar kontakt med de utbildningsanordnare som finns. Inom vissa yrken så kan det vara så att man lättar på reglerna framöver medan vissa kommer att kvarstå.

En viss begränsning av valmöjligheterna kommer du att få om du får en ADHD- diagnos men tänk på att det finns ca 10 000 yrken i världen och att det man inte kan ha med ADHD bara är en handfull. Andra människor är också begränsade i sina valmöjligheter även om det inte finns yttre regler som begränsar dem.

Lycka till! /Petra,SYV