Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning
Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad.
Om du har erfarenhet från ett yrke, men saknar intyg kan du få dina yrkeskunskaper bedömda.
Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar, så kallad à la carte. I storkök, till exempel på sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.
Att planera och förbereda maten är en stor del i kockarnas arbete. I köket förbereder kocken ingredienserna till de rätter som ska tillagas.
Arbetstider
En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.Stresstålighet
Under perioder kan det bli mycket att göra samtidigt, för att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna arbeta även under tidspress.
Simultanförmåga
Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.
Organisationsförmåga
Det ingår i arbetet att kunna planera arbetet i köket.
Samarbetsförmåga
Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket.
Kreativ förmåga
Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet
Lönestatistik
-
30 700 SEK
-
30 000 SEK
-
31 400 SEK
-
31 100 SEK
-
30 100 SEK
-
30 200 SEK
-
29 900 SEK
-
31 600 SEK
-
30 600 SEK
-
27 200 SEK
-
27 600 SEK
-
28 500 SEK
-
29 000 SEK
-
30 700 SEK
-
3 SEK
-
3 SEK