Sammanfattning
Yrkeshögskola
Stockholm
40 veckor
Heltid
Klassrum
Startdatum: 2024-08-21 - Stockholm

Textilhantverk basår

Handarbetets Vänner Skola

Erbjuder textilutbildningar och kurser som förenar konstnärliga och formmässiga uttryck med avancerad hantverkskompetens.Skolan är en eftergymnasial utbildning, som ryms under förordningen Konst- och Kulturutbildningar. Våra utbildningar bedrivs huvudsakligen i projektform, där ett hantverksämne stöds av studier i färg och form samt teori.

Under det ettåriga basåret

Får du lära dig att utveckla egna idéer utifrån olika grundtekniker. Utbildningstiden är fördelad på 548 timmar hantverksämnen, 160 timmar färg och form samt 92 timmar teoretiska ämnen.

Vävning och konstsömnad är den praktiska utbildningens huvudämnen men även stickning och färgning ingår.
I skolans färgeri lär du dig färga garn och tyger så att du själv kan färgsätta dina verk. I vävning utgår du ifrån egna skisser, provar många olika tekniker och övar upp din självständighet i hantverket. I konstsömnad lär du dig grunderna i ett flertal olika tekniker och får även prova på fritt broderi.
I formkursen utvecklar du din kreativitet och känsla för färg och form och arbetar mot att nå ett eget konstnärligt uttryck. I textilhistoria får du en kultur- och konsthistorisk grund med fokus på textil. I materiallära har vi fokus på hållbarhet och miljö.
Du läser också bindningslära och vävteori inklusive programvara för dator.

Utbildningen avslutas med att du genomför ett självständigt textilt projekt med handledning i både form och hantverk.

Efter detta första år behärskar du olika grundläggande tekniker och metoder för vidareutveckling och nyskapande inom det textila området. Textilhantverk basår ger dig möjlighet att söka vidare till HV Skolas tvååriga Högre textil hantverksutbildning. Utbildningen är också förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller textil på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK.

Förkunskaper

Det formella behörighetskravet är att du ska ha genomgått gymnasieskolan, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning. Textila erfarenheter, samt förkunskaper inom färg och form är meriterande.

Hitta till utbildaren

Föreningen Handarbetets vänner u.p.a.

Recensioner

Det finns inga recensioner för Textilhantverk basår

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön