Industridesign

Högskolan i Gävle
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Gävle
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Gävle

Industridesign

Programmet Industridesign 180 hp, handlar om tillämpad design för hållbar utveckling. Tillämpad design innebär att teoretiska designkunskaper omsätts i praktiken. Hållbar utveckling är ett samlingsbegrepp för ett uthålligt samhälle med sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter där förhållandet mellan material/produktion och människa/miljö är centralt. Nya material, främst biabaserade material utgör tillsammans med hållbar utveckling den lokala profilen på programmet. Som industridesigner arbetar du i designprocesser med att skapa nya produkter, tjänster och miljöer för framtidens samhälle. I dessa designprocesser är funktion, formgivning, användarens behov och krav, teknik, material, marknad, varumärke och ekonomi viktiga aspekter.

Programmet baseras på teori med praktik som är ett integrerat arbetssätt där du tränas i problemlösning, teoretiska resonemang och praktisk gestaltning. Genom hela utbildningen tränas du i ett reflekterande skrivsätt där teori och egen praktik jämförs och kritiskt diskuteras. Intresse för estetiska uttryck är lika viktigt som nyfikenhet på och förmåga att ta till sig teoretiska resonemang. Tillsammans ger det dig goda förutsättningar att vara verksam i det stimulerande yrket som industridesigner. Designprocessen, det sammansatta arbetet med att tolka förutsättningar och ta fram designlösningar, är centralt inom utbildningen. Etiska och samhälleliga frågor ges ett särskilt utrymme inom designprocessen.

Programmet använder studentaktiva arbetsformer som utgår från problem eller specifika frågeställningar, där du i designprocesser får arbeta fram nya koncept och lösningar på ett metodiskt och medvetet sätt. Utbildningen är projektintensiv och cirka 30 projekt av olika storlek och komplexitet genomförs totalt under utbildningen. Inom designprocessen sker många kontakter med användare och näringsliv, vilket stärker den framtida yrkesrollen. Under det första året av programmet lär du dig grundläggande begrepp och metoder samt tränas i visualisering och gestaltning. Designprocessen introduceras. Under andra året lär du dig olika sätt att förhålla dig till hållbarhet vilket innefattar ekodesign, livscykelanalys, biobaserade material, miljöpsykologi och ergonomi. Under det tredje året fördjupas studierna inom produktionsanpassad design, kommunikation av design samt vetenskaplig design. Utbildningen har en tydlig progression som avslutas med ett längre examensarbete som kan genomföras som ett gestaltande projekt integrerat med skriftligt reflekterande.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle - populär och miljöcertifierad Gör som 16 000 andra -plugga på Högskolan i Gävle. Vi erbjuder dig både unika och utmanande utbildningar. Du kan läsa yrkesutbildningar som sjuksköterska och lärare eller varför inte fördjupa dig i ingenjörernas-...


Läs mer om Högskolan i Gävle och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Industridesign
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Gävle


Recensioner

Det finns inga recensioner för Industridesign

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Industridesign från Högskolan i Gävle, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön