
Mejeritekniker
En bransch med goda jobbutsikter - studera till mejeritekniker
Regeringens livsmedelsstrategi för 2030 har som övergripande mål en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.
Vad gör en mejeritekniker?
Som mejeritekniker jobbar du med mejeribranschens mest kända varumärken inom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri.
För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och tycka om att jobba i team. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.
I dag är tillverkningen på mejerierna tekniskt avancerad med hög andel automation du styr och övervakar utrustning, felsöker och åtgärdar driftstopp, föreslår förbättringar i produktionsprocessen och arbetar med kvalitet och livsmedelssäkerhet.
Jobbmöjligheter
Branschen har varit med och skapat denna utbildning och erbjuder praktikplatser. Du kommer att bli erbjuden LIA-platser där du själv väljer vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser på ett tiotal olika platser i Sverige bland annat Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.
De har redan ett stort anställningsbehov av yrkesrollerna och ser utbildningen som mycket viktig för att fortsatt vara konkurrenskraftiga när det gäller mejeriproduktionen. Utbildningen är således en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.
Utbildningens upplägg - studera i både Sverige och Danmark
Utbildningen pågår under 1,5 år och undervisningen sker på plats från Arlas Mejeri i Götene (13 veckor) samt på Kold College i Odense i Danmark (23 veckor uppdelat på sju tillfällen). Utöver det är du ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier (du väljer själv) i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense.
Praktik- och samarbetsorganisationer
Utbildningen genomförs i samverkan med Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier
Så ansöker du
För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
- Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning
Du ska ha:
- Lägst betyget Godkänd på minst 2250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
- Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
- Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
- Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan
OCH:
För att du ska uppfylla kraven för grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier krävs det att du förutom att du uppfyller någon av punkterna ovan också har lägst betyget E, G eller 3 i alla följande ämnen:
- Svenska 1 (Svenska A)
- Engelska 5 (Engelska A)
- Matematik 1 (Matematik A) eller motsvarande
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
- Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.
Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid! - Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Teoretiska kurser som finns på fler program
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Videoreportage
Lernia Yrkeshögskola

Lernia Yrkeshögskola
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik Fordon Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom respektive bransch. De...
Gör en intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Lernia Yrkeshögskola
Det finns inga recensioner för Mejeritekniker
För att få mer information om utbildningen Mejeritekniker från Lernia Yrkeshögskola, fyll i dina uppgifter:
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.