Statsvetenskap: Makt, politik och miljö

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Lund

Statsvetenskap: Makt, politik och miljö

Föreställningar om makt har under lång tid haft en undanskymd roll i litteraturen kring miljöpolitik och miljöpolitisk förändring. Kursen sammanför dessa teman. En sådan kombination är lärorik av flera skäl.

För det första ger tillämpningen av olika teoribildningar och maktbegrepp en rad perspektiv som bidrar till att förklara och förstå miljöpolitisk styrning, och det ger också insikter om centrala skillnader, styrkor och svagheter hos teoribildningarna.

För det andra kännetecknas miljöpolitik av att den statliga styrningen kompletteras av viktiga icke-statliga aktörer och processer. En maktbaserad analys kan bidra med en förståelse av maktförskjutningar mellan och inom offentlig och privat sektor.

För det tredje har spridningen av miljöeffekter över rum och tid medfört ett behov av att utveckla nya föreställningar kring sådant som ansvar, legitimitet och rättvisa.

För det fjärde har den vetenskapliga osäkerheten kring miljökrisers orsaker och konsekvenser inneburit en maktförskjutning till kunskapsmäklare, så som forskare och experter, och därigenom ökat relevansen av socialkonstruktivistiska begrepp som diskursiv och kognitiv makt.

Förkunskaper

1-90 hp statsvetenskap eller freds- och konfliktvetenskap inklusive examensarbete i något av dessa ämnen samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser, samt Engelska 6/B

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Statsvetenskap: Makt, politik och miljö

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön