Planeringens utmaningar i det globala syd

Stockholms universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Stockholm
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Stockholm

Planeringens utmaningar i det globala syd

Kursen studerar historiska och en rad samtida kritiska utmaningar samt tillhörande strategier för hållbarsamhällsplanering i det globala syd. Urban-rurala dynamiker och den snabba och pågående urbaniseringen i de flesta länder i det globala syd sätter ett avsevärt tryck på stadsplanering för en hållbar utveckling socialt, kulturellt, miljömässigt och ekonomiskt. Många människor bor i informella bosättningar och arbetar inom deninformella ekonomin vilket leder till utmaningar för stadernas invånare och för de officiellaplaneringssystemen. Många människor lever inte bara i en stad eller på landsbygden utan flyttar mellan stads- och landsbygdsområden för att förbättra sina försörjningsmöjligheter. Kursen tar upp, belyser och diskuterarteoretiska perspektiv och utmaningar för hållbar planering i en sydkontext. Kursen diskuterar hur samhällsplanering i det globala syd påverkas av utvecklingsteorier, som storskaliga modernistiska idéer och alternativa postmoderna synsätt som till exempel fokuserar på alternativa ramar för centrala utmaningar ochlösningar med betoning på småskalighet, ojämn utveckling och lokala metoder och kunskapsformer.

Förkunskaper

15 hp från Introduktion till kulturgeografi, 7,5 hp, Befolkning, miljö och landskap i förändring, 7,5 hp, Städer och det urbana samhället lokala och globala utmaningar, 7,5 hp, GIS och rumslig analys I, 7,5 hp, Samhällsplaneringens grunder, 7,5 hp, Samhällsplaneringens organisation, 7,5 hp, eller 15 hp från Kulturgeografi I, 30 hp. Alternativt 30 hp inom samhällsvetenskapligt eller humanistiskt huvudområde eller i geografi, eller motsvarande.

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Planeringens utmaningar i det globala syd

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön