16 apr 2019

Årets studenter är värre än tidigare

Fler än 200 studentskivor kvar. Men fyllan och våldet är redan nästan uppe i hela 2010 års siffror.

Drygt en månad återstår tills det är dags för studenternas utspring, men redan har nästan lika många våldsbrott ägt rum i samband med studentskivor som under hela förra året.

– Hittills i år har 39 våldsbrott anmälts vid studentskivorna. Oftast handlar det om ringa misshandelsfall där till exempel svartsjuka ligger bakom, säger Robert Lindgren, operativ chef för Stockholmspolisens studentkommendering. Det är en viss ökning jämfört med förra året. Vi har även tagit hand om fler berusade ungdomar i år.

Trettiotvå krogar i Stockholms innerstad arrangerar totalt 650 studentskivor i år, och i dagsläget återstår fler än 200 av dem. Tre polispatruller arbetar med att besöka samtliga skivor minst två gånger per kväll.

– Polisens insats beräknas kosta 3 miljoner kronor i år, berättar Robert Lindgren. Men förra året räknade man ut att vi sparar 16 miljoner kronor på att våldet minskat.

En rapport från 2007 visade nämligen att 250 våldsbrott per år kunde kopplas till studentskivorna och därefter inleddes polisens arbete med information, tillsyn och uppföljning. Fram till 2010 minskade våldsbrotten med hela 75 procent, men i år ser de alltså ut att öka något igen.

Fakta: Studentskivor

Antal anmälda våldsbrott.
2010: 46
Hittills 2011: 39

Antal berusade personer som har omhändertagits.
2010: 75
Hittills 2011: 63

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Från Norrland till Skåne – för hästarna

Charlotta Alnersson, 17 år från Lycksele valde att flytta hundratals mil för att kunna ägna sig på heltid åt sitt stora intresse – hästar. Just nu pluggar hon på Flyinges hästgymnasium i Skåne som är ett av Sveriges så kallade riksrekryterande gymnasier, där eleverna kommer från hela landet. Charlotta, som började i ridskola när hon var fem, har alltid haft hästar som sitt stora intresse.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lärare stoppar fyllefester på nätet

Nollningen väntas bli lugnare i år. Lärare håller koll genom Facebook. Terminsstart på gymnasieskolorna brukar innebära vilda fyllefester på stan när nya studenter ska ”nollas”. Men de senaste åren har nollningen minskat och polisen hoppas att det blir lugnt i år också. – Men det går i trender, vissa år är det intensivt, säger Lotta Lundquist, presstalesman på citypolisen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Andreas Carlsson startar musikskola

Andreas Carlsson tar ännu ett steg i sin karriär och startar Academy of Music and Business i småländska Tingsryd. Låtskrivaren Andreas Carlsson, som är aktuell som coach och jurymedlem i "X factor" och tidigare varit jurymedlem i "Idol", är med och startar en musik- och entreprenörsutbildning i den småländska kommunen Tingsryd, där han själv växte upp.
Läs mer