19 okt 2021

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt.

För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut? Vad är egentligen mina stora intressen? Och hur bra är skolan? Dessutom varierar kvaliteten på olika utbildningar. Men det finns hjälp att få. Många studie- och yrkesvägledare runt om i landet sitter just nu i samtal med många elever som har svårt att bestämma sig.

– Eleverna vill diskutera utbildningsvalet, många tycker att det är svårt. Därför finns vi som ett stöd. Att försöka hitta en kombination mellan att följa sitt hjärta och tänka på konsekvenserna är nog det bästa, säger Sven Nilsson, studie- och yrkesvägledare i Göteborg.

Julie Forsberg, 15, som går på Sannaskolan i Göteborg, vill gärna bli arkitekt eller ingenjör när hon blir stor. Men intagningspoängen är höga, så under våren måste hon höja betygen.

– Det är ett program som heter design- och produktutveckling, men det är väldigt populärt. Det viktigaste förutom programmet är att skolan har små klasser och bra mat, säger Julie Forsberg.

Tre råd inför gymnasievalet

Fokus på programmet

Det är mycket prat om vilken skola man ska välja men jag tycker att det är viktigare att titta på och fundera över valet av program. Och välj inte ett progam bara för att det låter bra – se till att ta reda på vad det faktiskt innebär. Samma program kan också skilja sig mellan olika skolor.

Följ hjärtat

Följa ditt hjärta – utan att glömma hjärnan. Det vill säga, välj ett program som du är sugen på i kombination med att du ser till framtiden. Fråga dig: Hur ser det ut på arbetsmarknaden, är det lätt eller svårt att få jobb inom det jag vill satsa på?

Behörighet

Planerar du att läsa vidare efter gymnasiet? Kontrollera då vilken behörighet du ka n komma att behöva och jämför med vad gymnasieskolan erbjuder för kurser. Det är trist att behöva komplettera efter tre års studier. Studera innehållet noga så att du vet vad du får.

Mer om gymnasievalet

Gymnasievalet – så går det till

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

"Passar dem som vill göra skillnad"

Johan Kellman Larsson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen. I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont. – Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Innan du väljer vilken skola du helst vill gå på är det en bra start att ha koll på vilket program som passar dig bäst. Här är en snabbguide över alla nationella program!

Läs mer