Anders Öfvergård
08 okt 2021

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb.

Sökfunktion:

Hitta din utbildning inom bygg och anläggning

Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt. En sommar vidareutbildade han sig till möbelsnickare.

– Det är kul att bygga. Pappa var byggare och jag har alltid varit intresserad, och jag ville ha en riktig teknisk utbildning.

I TV-programmet har Anders gjort sig känd för att skälla ut amatörbyggare. Men Anders tycker inte att fler skulle behöva utbilda sig inom teknik och bygg.

– Det går upp och ner med konjunkturerna. Ibland ska ju alla läsa IT-utbildningar! Nu är det mycket inom bygg igen. Man ska inte vara rädd att göra det man vill, samhället funkar inte om alla gör samma saker.

Han har gjort mycket på vägen. Bland annat har han haft butiker och arbetat med reklam. Anders menar att det viktigaste är att ha ett stort nätverk och att känna mycket folk. Om du har ett driv och ett nätverk har du stora möjligheter.

– Det är jätteviktigt med nätverk. Har du det och är villig att hugga i så går du långt. Generationen som är mellan 20 och 25 nu, som växte upp under IT-boomen, den blev försoffad. Det är svårt att hitta folk i den åldern som vill jobba. Visar du hunger så går du långt.

Anders tipsar: Så får du mitt jobb

  • Var helt öppen, var inte rädd för att prova nya saker.
  • Var driven, ta för dig och ta i.
  • Se inga begränsningar.
  • Sätt ingen prestige i titlar – i Sverige kan du utveckla en sopåkartjänst till något stort.
  • Lär dig göra fel! Misslyckas du så blir det bättre.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Landets bästa skolkommuner

Gymnasieeleverna i storstadslänen klarar skolan bäst, enligt en ny mätning. Men det är små kommuner som som drar upp resultatet. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för tredje året jämfört landets kommuner vad gäller gymnasieskolan: i vilken grad eleverna fullgör utbildningen, betygssnitt, behörighet till högskolan och i vilken grad ungdomarna får jobb eller kommer in på högskola ett pa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så väljer du rätt teknik

Funderar du på en teknisk utbildning men har svårt att bestämma vilket av de hundratals programmen du ska välja? Här kommer lite hjälp på traven hur du ska tänka för att välja rätt. Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man upp förslag på närmare 200 olika sökbara program. Söker man på högskoleingenjör blir träffen minst lika stor. Valmöjligheten med så många olika inriktningar kan skap ...
Läs mer