19 okt 2021

Så väljer du rätt teknik

Funderar du på en teknisk utbildning men har svårt att bestämma vilket av de hundratals programmen du ska välja? Här kommer lite hjälp på traven hur du ska tänka för att välja rätt.

Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man upp förslag på närmare 200 olika sökbara program. Söker man på högskoleingenjör blir träffen minst lika stor. Valmöjligheten med så många olika inriktningar kan skapa en del beslutsångest och osäkerhet om man väljer rätt teknikprogram.

– Innan man bestämmer sig för att gå en teknisk utbildning bör man först fundera på om det är rätt att satsa på en femårig civilingenjörsutbildning eller om en treårig högskoleingenjörsutbildning är det rätta valet. Skillnaden mellan dessa är att en civilingenjör utvecklar ny teknik, medan en högskoleingenjör utvecklar befintlig teknik, säger studie- och yrkesvägledaren Pernilla Ivier.

Försök också identifiera om du är en typisk konstruktör eller tilltalas mer av att vara spindeln i nätet. Möjligheterna med en teknikutblldning är många när det gäller framtida jobb.

– Som tekniker kan man bland annat jobba med design, ledarskap eller med att utveckla nya affärsmöjligheter. Nästa steg är att ringa in vad du är mest intresserad av. Om du exempelvis tycker bäst om kemi ska du leta efter tekniska utbildningar där du kan läsa kemi, säger Pernilla Ivier.

Många högskolor skapar också gärna nya teknikprogram för att locka studenter till just deras skola. Det är därför desto viktigare att försöka tränga bakom de lockande programnamnen och studera kurslistan noga. Vad är det för kurser som erbjuds i programmet och är det verkligen dem du vill läsa?

Många som har studerat på naturvetenskapligt program i gymnasiet är tveksamma till om de klarar av att läsa vidare på ett tekniskt program. Men den gemensamma nämnaren för alla tekniska utbildningar är matematiken.

– Oavsett om man gått ett tekniskt eller ett naturvetenskapligt program så kan alla som är nyfikna på teknik klara av att läsa vidare på ett tekniskt program, säger Pernilla Ivier.

Sök civilingenjör-utbildningar

Sök högskoleingenjör-utbildningar

"Det gäller att ha ett jäkla anamma"

Att Sofie Lindblom överhuvudtaget valde Naturkunskap/Idrott var för att få spela fotboll och för att kunna välja fritt mellan utbildningarna på gymnasiet. Men först ville hon ut och resa. Efter en rad olika äventyr i Australien, där hon åkte landet runt, surfade, lyssnade på musik och drack öl. När det var dags att söka till universitetet visade det sig att hon behövde ha läst Matematik E för det programmet hon ville gå.

– Jag fick pallra mig hem till Sverige och läsa ikapp kursen på ett par veckor. Som tur var höll min två år yngre syster på att läsa den kursen på gymnasiet så jag kunde plugga med henne och klarade det precis, säger Sofie Lindblom.

Efter att ha provat på att läsa Civilingenjör i elektronikdesign bytte hon till inriktning på medieteknik.

– Det gäller att ha ett jäkla anamma. När jag väl hade börjat så ville jag ge det här en chans. De första tre åren är tuffa, särskilt när det gäller en teknik inriktning.  Det är mycket matte och programmering. Men efter de här åren har du verkligen lagt en bred grund för att göra otroligt roliga saker.

Sitt tredje år gjorde Sofie i SIngapore och det var här som utbildningen verkligen blev ett kall. Hennes klasskamrater hade alla gjort spännande praktikperioder på stora företag.

– Jag kände att om jag någonsin skulle få jobba på de företagen måste jag "step it up" och engagera mig mer. Jag började hänga med på Twitter, startade min egen hemsida och kom in i bubblan,

Hon är i dag bloggare på Womengineer, studentambassadör för Spotify och arrangerar arbetsmarknadsdagar. Allt engagemang ledde till att Microsoft utsåg henne till årets IT-tjej 2014.

Medieteknik

Som civilingenjör i medieteknik kan du till exempel arbeta med:

– I spelbranschen

– Med att ta fram bättre kvalitet på röntgenbilder och visualisera blodådror och hjärtat i 3D

– Med 3D-grafik i en bideomiljö och specialeffekter för filmer

– Med avancerad bildbehandling

– Många blir it-konsulter och jobbar med att lösa it-problem för företag.

Mary Örnborg/Rickard Lindholm

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Toppbetyg för svensk utbildning

Utländska studenter ger högskoleutbildning i Sverige toppbetyg men tycker att kontakten med arbetsmarknaden och det svenska samhället är dålig. Det visar resultatet från en studentbarometer som besvarats av 138 000 internationella studenter vid 203 universitet i Europa och Asien. På den övergripande frågan: Hur nöjd är du sammantaget med studierna vid ditt universitet, är 4 svenska lärosäten med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Utbildningarna som lönar sig mest

Är det lönt att plugga? Tittar man på det enbart ekonomiskt är svaret både ja och nej, beroende på vilken utbildning och yrke man väljer. Vi tittar närmare på vilka utbildningar man ska välja för jackpot i plånboken.

Läs mer