13 okt 2021

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare.

Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister till SM för Unga Bagare går just den här utbildningen. Therese är en av dem.

– Jag har haft intresse för att baka hela livet, jag bakade tidigt, ofta med min farmor, berättar Therese som valde livsmedelsprogrammet med inriktning bagare på gymnasiet och nu pluggar vidare på yrkeshögskoleutbildningen.

Åke Duvander, ansvarig lärare på utbildningen är stolt men inte förvånad över att så många av hans elever kvalificerat sig.

– Det här är helt makalösa ungdomar, det är verkligen de bästa i Svergie som kommer in här. Det är hårt söktryck på platserna, berättar Åke.

Utbildningen i Kristianstad har 16 platser och det brukar vara runt 100 som söker varje år. Det finns bara två yrkeshögskoleutbildningar med den här inriktningen i Sverige, den andra finns på Burgården i Göteborg.

– YH-utbildningen är mycket närmare verkligheten än gymnasieskolan. Eleverna har rätt att kräva att få lära sig det senaste av de bästa i branschen. Vi lärare ska vara ett med branschen,och se till att få hit föreläsare från branschen som har nya spetsiga idéer, säger Åke.

Ett exempel på det är Mattias Ljungberg från Tössebageriet i Stockholm som nyligen undervisade eleverna i karamell under ett par dagar. Han är med i kocklandslaget och har tidigare vunnit utmärkelsen Årets Konditor.

För att bli en duktig bagare och konditor är det viktigaste att du är intresserad, att du har drivkraften. Det är också bra om du har sinne för stil och dekoration och en fördel om du tar hand om dig fysiskt. Man står mycket och jobbar i vårt yrke och behöver vara ganska stark fysiskt, säger Åke.

Och vad är då hemligheten bakom en perfekt semla?

– Att ha bra kvalitet på ingredienserna i semlan, enligt mig är mandelfyllningen det viktigaste med riktigt bra mandel och att man använder god, närproducerad grädde, säger Therese.

Så blir du bagare/konditor

Det finns två vägar att gå om man vill utbilda sig till konditor/bagare:

Restaurang/livsmedelsprogrammet på gymnasiet med inriktning bageri/konditor

Yrkeshögskoleutbildning bagare och konditor

Kravet för att komma in på yrkeshögskoleutbildningarna är att man har läst gymnasiekurserna inom området. Om du inte har gått inriktningen på gymnasiet kan du läsa in de kurser du behöver på vuxenutbildning under 32 veckor.

Medellön:

Bagare 21 434 kr/månad

Konditor 20 197 kr/månad

SM för Unga Bagare

Arrangeras av Sveriges bagare & konditorer för 21:a året i rad.
Syftet är att skapa intresse för bagaryrket bland yngre samt att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.

Finalisterna utför 5 moment på 5 timmar: matbröd, wienerbröd, vetebröd, franskbröd och ett kreativt moment som kan var ett skådebröd eller en tårta.

Tävlingen bedöms av en jury som tittar på jämnhet, vikt, färg och smak.

Tävlingen går i Nordstan i Göteborg 16 mars.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-22

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år. Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.
Läs mer