21 mar 2016

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet.

Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken.

– Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa till en magisterexamen. Det är bra att förkovra sig och hålla hjärnan i trim men det är snarare av nyfikenhet än för pengarna, säger hon.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning av äldre, på Sophiahemmet Högskola i Stockholm, innebär att hon nu läser på en avancerad nivå.

– Det är otroligt mycket ny kunskap, ny syn på åldrande och nya teorier. En specialiserad sjuksköterska får möjligheten att tänka bredare i sitt yrke.

Abetsmarknaden ser väldigt bra ut även om arbetsgivare oftast inte vill betala högre lön för den högre kunskapen.

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det ploppar in jobberbjudanden hela tiden. Jag är utbildad omvårdnadshandledare och inom taktil massage också vilket gör mig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Cina Burman.

Snabbkoll: Vårdbranschen

I Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben" som visar vilka kompetenser som är mest efterfrågade under första halvan av år 2014, är både läkare och vidareutbildade sjuksköterskor med på listan över yrken med störst brist på arbetskraft. Inom just äldrevården är det under två procent av de som jobbar som är specialistsjuksköterskor.

Så når du dit:

För att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska behöver du läsa på högskola. Det finns även YH-utbildningar som leder till jobb inom vården. Specialistsjuksköterska, Tandsköterska och Medicinsk sekreterare är tre yrkesgrupper där det kommer att finnas mycket jobb under de närmaste åren.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer