17 jun 2013

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de?

Bokstavsbetyg med fler steg

Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck. Betyget F och streck ska dock inte användas i grundsärskolan, gymnasiesärskolan eller särvux.

Det finns kunskapskrav för alla ämnen i grundskolan och alla kurser i gymnasieskolan. Kunskapskraven beskriver vad som krävs för godtagbara kunskaper och för olika betyg. Om det saknas underlag för bedömning av en elevs kunskaper i ett ämne, på grund av att eleven varit frånvarande, ska betyg inte sättas i ämnet. Detta markeras med ett streck (-) i betygskatalogen. Betyget F och streck ska inte användas i grundsärskolan, gymnasiesärskolan eller särvux. 

Om eleven riskerar att inte uppnå det lägsta godkända betyget, E, är skolan skyldig att utreda om eleven är i behov av särskilt stöd. 

Kunskapskrav för betygen A, C och E

De elever som har den gamla betygsskolan fortsätter att ha det tills de tar studenten.

Nationellt fastställda kunskapskrav finns för godtagbara kunskaper för årskurs 3. I de årskurser och kurser där betyg sätts finns kunskapskrav för betygen A, C och E. Betyget D ska sättas då eleven nått kunskapskravet för E i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för C. Betyget B ska sättas då eleven nått kunskapskravet för C i sin helhet och till övervägande del kunskapskravet för A.

Kunskapskrav för betygen B och D

Betygsstegen B och D grundar sig alltså på vad som står i kunskapskravet för betyget under och över. Underlaget för betygen B och D kan se olika ut för olika elever. En elev uppfyller vissa delar av kunskapskravet för det överliggande betyget medan en annan elev uppfyller andra delar. Båda eleverna kan dock bedömas uppfylla det överliggande betyget till övervägande del. Eftersom ”till övervägande del” är en bedömning som kan se olika ut från elev till elev kan dessa kunskapskrav inte preciseras vare sig på nationell eller på lokal nivå.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 jun 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet. Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska. Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här slåss de för sina lärare

Ett 70-tal elever demonstrerade mot att populära lärare flyttas. De saknar examen och behörighet. Från 2015 krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg och ansvara för undervisning. Men på Södermalmsskolan har övergången redan inletts – och där slåss nu eleverna mot att populära lärare flyttas. – Det är fel att flytta lärare som fungerar jättebra, bara för att de saknar ett examensbevis, säger ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Ansökningarna till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att minska enligt Skolverket. Samtidigt skriker många branscher efter utbildad personal med just dessa inriktningar. Fastighetsbranschen är en av dem. – Vi behöver anställa 10 000 personer de närmaste tio åren, bara med anledning av pensionsavgångar, lägger man sedan till personalomsättning och tillväxt behövs 16 000, säger Madeleine Riet ...
Läs mer