Färre söker gymnasiets yrkesprogram
08 okt 2021

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet.

Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska.

Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program på gymnasiet i Malmö. Men i år har allt fler valt teoretiska program. Bara 34 procent, en tredjedel, har i år valt de yrkesinriktade utbildningarna. I Stockholm har motsvarande siffror gått från 34 procent till 25 procent på bara ett år, skriver Sydsvenskan.

Ann-Sofie Nordh, antagningschef på utbildningsförvaltningen i Malmö, tror att skälet till förändringen är yrkesprogrammens borttagna högskolebehörighet.

– Även om inte alla klarade högskolebehörigheten tidigare så var det inte ett val man gjorde i samband med gymnasievalet. Nu krävs det ett tydligare ställningstagande, säger hon till Sydsvenskan.

Fakta: Gymnasiet

Gymnasieprogrammen

De nya gymnasiebetygen

Krav för att komma in på gymnasiet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Innan du väljer vilken skola du helst vill gå på är det en bra start att ha koll på vilket program som passar dig bäst. Här är en snabbguide över alla nationella program!

Läs mer