Visa allastudier.se som: Mobil

Distansstudier på högskola

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Att studera på distans är en annorlunda utbildningsform jämfört med traditionell undervisning. Eftersom du själv ansvarar för din studietid är det upp till dig själv att hålla disciplin i studierna. Distansstudier innebär både stor frihet och stort ansvar.

Distansutbildningar har olika utbildningsformer. Främst gäller detta om utbildningen har obligatoriska föreläsningar och i vilken mån kursen använder internet. Enskilda distansutbildningar kan ha obligatoriska eller frivilliga möten på högskolan, vid ett lärcentrum eller på internet. Dessutom kan utbildningen innehålla grupparbeten, tentamina eller olika praktiska moment. Variationen är stor. Läs igenom högskolans kursinformation för att hitta en distansutbildning som passar dig.

Under de senaste åren har antalet distansstudenter ökat kraftigt. Enligt Högskoleverket var 54 700 studenter registrerade på IT-stödda distansutbildningar år 2003, ett antal som ökat till 119 000 läsåret 2008/2009.

Hitta din distansutbildning

Distansutbildningar

Utbildningar på distans på högskola och universitet 

Uppkopplad utbildning

En gemensam nämnare mellan de flesta distansutbildningar är att du behöver dator och tillgång till internet. Vanligtvis krävs en uppkopplingshastighet som är snabbare än modem. Vissa kurser bygger på att kontakten mellan föreläsare och studenter sker via webbkamera eller att man möts i ett interaktivt chattrum.

Vid distansutbildning använder sig högskolorna av ett slags klassrum i elektronisk form, så kallade lärplattformar. Några exempel är Fronter, Blackboard och PingPong. Lärplattformarna kan se olika ut men innehåller samma delar, som klasslistor, diskussionsforum och arbetsuppgifter. 

Via kursens hemsida kan du kommunicera med dina föreläsare och kurskamrater. Där kan du hämta dina arbetsuppgifter och dit kan du skicka dina rapporter. Varje kurs har en egen webbplats.

Möten och lärcentrum

Vissa distanskurser har inga möten alls, andra har obligatoriska möten på campus, på lärcentrum eller via webben. Ett annat alternativ är frivilliga möten. Vill eller kan du inte närvara vid frivilliga möten måste informationen från mötet finnas tillgänglig på något annat sätt.

Ibland förlägger högskolan möten på lärcentrum, en plats med tillgång till vägledning, lokaler, tekniska funktioner som datorer med internetuppkoppling, videokonferens, webbkameror, skrivare samt möjlighet att kopiera. Eventuella salstentor blir ofta placerade på lärcentrum. Ett lärcentrum är öppet för alla som studerar på distans.

Läs mer:

Så lyckas du på distans

Plugga på dina egna villkor

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Surf- och religionstudier på Hawaii

Gå en kurs på Harvard från soffan

Låt studierna flytta till dig istället

Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Utbildningarna som säkert ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer