21 okt 2021

Så får du plugga på dina egna villkor

När du pluggar på distans är det ingen som kontrollerar dig. Lösningen för dig som vill resa utomlands eller ta hand om barn. Nils: "Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt".

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Fler och fler studenter sitter sällan eller aldrig i en föreläsningssal. Enligt Högskoleverket pluggar cirka 134 000 studenter på distans i år, jämfört med 36 000 för tio år sedan. Räknar man in dem som läser kombinerat på distans och campus så är var tredje student i Sverige en distansstudent.

Nils Erlandsson, 26, pluggar webbutvecklingMittuniversitetet. Han har aldrig träffat sin föreläsare, och det passar honom.

– För mig var det en avvägning. Jag ville ha en utbildning där jag kunde jobba samtidigt, säger Nils.

En distansutbildning blev lösningen. Under det senaste året har han jobbat i storkök och läst en skrivarkurs på Skeppsholmens folkhögskola parallellt med distansstudierna.

– Jag är nöjd, de kunskaper jag har fått är värdefulla. Men det är viktigt att man har disciplin och jag kan sakna att träffa folk. Distansstudier är ingen social grej.

Nils säger att den som funderar på distansstudier måste tänka igenom om man är tillräckligt motiverad. Ingen kontrollerar dig på samma sätt som i ett klassrum och du är mer utlämnad till din egen disciplin. Du behöver sätta ditt eget schema och planera när du ska plugga.

– Och skaffa en bra dator! Studierna sker via internet och forum. Om datorn kraschar är man körd, säger Nils.

Tre skäl att plugga på distans

  • Barn
    Har du barn eller något annat som gör att du inte kan flytta till det lärosäte där du vill studera? Då kan distansstudier vara lösningen. Allt du behöver är en dator och lite planering.
  • Plugga på två orter
    En vanlig studieväg är att plugga flera kurser samtidigt. Då kan du exempelvis plugga ett tekniskt program på en ort samtidigt som du läser en språkkurs någon helt annanstans.
  • Res utomlands
    Vill du sitta på stranden i Indien eller besöka kompisarna i Spanien – samtidigt som du pluggar i Sverige? Med en dator i knät kan du ta poäng i Sverige var du än befinner dig i världen.

Läs mer:

Fakta: Distansutbildning på högskola

Gå en kurs på Harvard från soffan

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Surf och religionsstudier på Hawaii

Adina Magnusson har alltid varit äventyrslysten. Efter den klassiska svängen i Oslo och ett par jordenruntresor för intjänade pengar har hon nu slagit sig till ro och börjat plugga. Men inte hemma i Sverige, utan på Hawaii. Där bor hon med sin kille en liten bit från strandens vågor och pluggar religionskunskap på distans från Högskolan i Dalarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

MOOC kommer till Sverige

MOOCs står för massive open online courses och har haft en enorm framgång globalt de senaste åren. Nästa år introduceras fenomenet i Sverige, där Karolinska Institutet blir pionjär och ger fyra kurser. 2011 blev det riktiga startskottet för det vissa kallar en internetrevolution inom högre utbildning. Då lanserade Stanford University i USA en öppen onlinekurs som lockade 160 000 stu ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer