Visa allastudier.se som: Mobil

Föräldraledig – och distansstudent

I dag är det populärt att studera på distans. Många tar chansen att utbilda sig under föräldraledigheten. Margareta Klebe pluggar och har en son på bara fyra veckor.

Hitta din distansutbildning

Margareta Klebe i Malmö är just nu föräldraledig med sitt tredje barn, och pluggar samtidigt matematik och affärsjuridik på distans. Målet är en magisterexamen med kurser som hon kan ha nytta av i sitt yrkesliv som arbetsmiljöinspektör. Men mest pluggar hon för sin egen skull.

– Jag är mamma, men fortfarande mig själv, med mina intressen. Genom studierna får jag dels ett vuxet umgänge, dels möjlighet att hålla hjärnan igång, den blir lite spaghetti annars, säger Margareta Klebe.

Margareta jobbar vanligtvis heltid och är van vid ett högt tempo. Hon tycker att hon behöver få utlopp för all sin energi, även under föräldraledigheten.

– Jag passar på att plugga när min son sover eller är lugn. Visst kan jag titta på tv istället, men det lär jag mig ju inget på, säger Margareta.

Annica Ollerstam är coach på Unionen och menar att föräldraledighet är en tid då kunskapstörsten ofta kommer ifatt en, eftersom man har tid att tänka över vad man vill och inte vill göra.

– Att plugga på distans är ett effektivt sätt att kompetensutvecklas och samtidigt påvisa att man är mån om sitt CV och att man vill hålla sig à jour med omvärlden.

Kombinera studier och familjeliv

Skaffa helhetsperspektiv
Gör en veckoplanering och kom överens med två personer i din närhet om detta så att det finns förståelse och uppbackning, framförallt inför tentor och inlämningsuppgifter.

Ta vara på tillfällen
En bra tid att studera på är när barnet sover middag eller har lagt sig för kvällen. Det är viktigt att inte greppa efter varje litet tillfälle, ibland är det bättre att vila tillsammans med barnet.

Bygg en lekplats
Bygg upp en rolig lekplats kring din studieplats så att barnet kan leka lugnt runt omkring dig om du behöver studera.

Ta hjälp av proffs
Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare på högskolan kan du få hjälp med vilken kurs som är mest effektiv för dig och sätta ihop en strukturerad studieplan.

Tänk på:

Föräldrapenning och studiemedel
Det går att få både föräldrapenning från Försäkringskassan och studiemedel från CSN samtidigt. Tänk på att föräldrapenningen räknas som en vanlig inkomst så fribeloppet gäller.

Förskola för äldre syskon
Som student och föräldraledig får du ha äldre syskon på förskola fler timmar än de obligatoriska 15 timmarna. Ta kontakt med förskolan för bedömning.

Intervju från 2012

Senast uppdaterad: 04 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-05

Pluggade på distans på NTI-skolan - fick nytt jobb!

En av fördelarna med att välja distansutbildning på NTI-skolan är att du kan jobba och plugga samtidigt. Ann Eriksson är en av NTI-skolans elever som tog steget.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Studera med barn

Så mycket som var femte studerande har barn. Vilka bidrag kan man få när man studerar med barn, vilken rätt till förskola har man när man studerar och vad händer om barnet blir sjukt? Läs mer här! 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön