Nils-Erik i Fillipinerna
08 okt 2021

Flexibla distansstudier - i Sverige och världen

Genom att välja studier som bedrivs helt på distans ger du dig själv maximal flexibilitet i hur, var och när du bedriver dina studier. Du sätter dina egna tider och bestämmer själv varifrån du studerar. För eleven Nils-Erik, som studerar på distans genom NTI-skolan, har möjligheten till distansstudier öppnat upp dörren för ett liv i ett nytt land, långt ifrån Sveriges röda stugor och gröna skogar. 

Nils-Eriks väg till Filippinerna

– Tre år har gått sedan jag först satte fot på ön Mindanao i Filippinerna. Vad som skulle vara en kortare semester med volontärarbete slutade med en helomvändning i mitt liv. Jag brukar lite skämtsamt säga till lokalbefolkningen att jag gick vilse i djungeln och sen glömde jag åka hem! Det blir många hjärtliga skratt i ett fattigt och krigsdrabbat område, även om resurserna i tillvaron kan kännas knapra så finns rikedomen i de underbara relationerna mellan människor.

Nils-Erik i en trappa

Ej påbörjade gymnasiestudier

– Efter att jag varit engagerad i diverse jordbruksprojekt och samarbeten mellan lokala odlare och myndighetsorganisationer i ungefär 1,5 år, började jag studera på NTI-skolan.

– Under den första tiden i Filippinerna insåg jag flera saker. En av dem är hur lyckligt lottade vi i Sverige är som har tillgång till utbildning med bra kvalitet. Den insikten ledde till att jag tog beslutet att hjälpa mig själv genom att börja studera. Som tonåring var jag mycket skoltrött och påbörjade aldrig mina gymnasiestudier.

Distansstudier

– Nu har jag studerat hos NTI-skolan på distans i snart två år och det har gett mig otroligt mycket! På förmiddagarna arbetar jag fortfarande för att hjälpa till på olika sätt med utvecklingen i området, men inte lika aktivt som tidigare. Efter lunch kryper jag som regel undan och fokuserar på mina studier. På helgerna kan jag ibland ta min laptop till någon härlig strand och sitta där och studera. Mina förhoppningar är att på sikt kunna utbilda mig inom AI-området, vilket jag tycker är ett aktuellt och intressant ämne!

Nils-Erik hoppas att fler tar chansen

– Jag hoppas att min berättelse kan inspirera fler till att ta ett kliv ut i världen och förena studier med nyttiga livserfarenheter. NTI-skolan är strålande och jag är väldigt tacksam för all den hjälp och support skolan har gett mig under studietiden.

Blir du inspirerad till distansstudier efter att ha läst Nils-Eriks berättelse? 

Hitta komuxutbildningar på distans

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-28

Komvux – en andra chans

Valde du "fel" program på gymnasiet? Saknar du behörighet till högskolan? På komvux får du en andra chans. Här kan du läsa mer om vad en utbildnig på Komvux innebär! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hon är årets lärare

Flexibilitet och kreativitet. Det är ledorden för Marija Krestalica-Samuelsson, 36, som utsetts till Årets lärare inom vuxenutbildningen i Stockholms stad.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-30

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Fastighetsbranschen växer – och skriker efter utbildad arbetskraft. På John Ericsson Institutet (JEI) utbildas fastighetsförvaltare, fastighetstekniker och fastighetsingenjörer och de har en ljus arbetsmarknad.

Läs mer