Visa allastudier.se som: Mobil

Jennie fick sitt livs äventyr i Tokyo

22-åriga Jennie Fagerström har varit i Tokyo och pluggat japanska i ett halvår. Hon har alltid varit intresserad av japansk kultur och nyfikenheten föddes när hon började intressera sig för animé, japansk tecknad film för vuxna.

Under sitt halvår i Japan fick Jennie en möjlighet att dels träffa studenter från hela världen och dels skapa sig en egen bild av det japanska sättet att leva och Tokyos myllrande storstadsliv.

- Jag har alltid älskat att vara kreativ, måla och skapa saker. I framtiden vill jag gärna jobba i reklambranschen, som art director och en anledning till att jag åkte till Japan är att de betraktas som världsledande inom reklam och design, säger Jennie.

Jennie kände sedan tidigare en japansk tjej via föreningen Swejap, som arbetar med att skapa kontakter mellan Sverige och Japan. Eftersom hennes kompis bodde i Tokyo så valde Jennie att studera där, och även att bo hemma hos kompisen och hennes pojkvän.

- Jag hade verkligen tur eftersom jag fick bo med min kompis. Det kändes bra att bo hos någon som jag kände sedan tidigare. Men om man inte känner någon på plats så ordnar förmedlingen jag åkte med, Blueberry, boende. Antingen hos en japansk värdfamilj eller i ett korridorboende.

Ska plugga japanska på universitetet

Genom att bo hos japaner så tillför man en extra dimension till utlandsvistelsen. Jennie följde med sitt värdpar på aktiviteter och fick träffa deras släkt och vänner, vilket gjorde att hon fick en bild av det japanska vardagslivet, vilket man sällan får när man åker dit som turist.

- I höst ska jag fortsätta att läsa japanska på universitetet här hemma i Sverige. Sen hoppas jag komma in på en reklamutbildning. Jag har redan bestämt mig för att återvända till Japan så snart jag får möjlighet till det och i framtiden hoppas jag kunna jobba där också, då kommer mina japanskakunskaper definitivt till användning, säger Jennie.

Engagerade och tillmötesgående lärare

Ungefär fem timmar per dag läste hon japanska tillsammans med ett tjugotal andra internationella studenter på en språkskola i centrala Tokyo. Trots att japanska är ett avancerat språk med tre olika alfabet och kanji, ett alfabet som består av en mängd olika tecken, som vart och ett betyder antingen ett enstaka ord eller hela meningar, så var det inte särskilt svårt att lära sig grunderna.

- Jag lärde mig snabbt tack vare de engagerade och tillmötesgående lärarna. De såg verkligen varje student som en individ och stämningen i klassrummet var avslappnad. Jag ger också ett plus i kanten för att undervisningen var varierad. Ena dagen var vi ute på stan och testade våra nya kunskaper, en annan dag såg vi en film och en tredje dag gjorde vi olika språkövningar, säger Jennie.

Rekommenderar andra att bo inneboende

På fritiden umgicks Jennie mycket med sina klasskompisar. De gick ut på krogen och upptäckte Tokyo tillsammans. När hon kom till Tokyo fick Jennie och resten av klassen en mjukstart i form av en introduktionsdag, då de fick en möjlighet att både lära känna varandra och bekanta sig med Tokyo.

- Jag rekommenderar absolut andra som väljer att åka till Japan att bo hos en värdfamilj. Det är en spännande upplevelse, ger dig många möjligheter att träna dina språkkunskaper och att få kontakt med den japanska kulturen.
Ett annat tips är att vara öppen och ha respekt för andra kulturer, säger Jennie.

Blueberry hjälpte Jennie genom att ordna det pappersarbete som krävdes innan avresan, förmedla kontakten till skolan och samordna resan. Om något oförutsett skulle ske under resan så finns Blueberry också där, vilket fungerar som en trygghet för många.

- Det är nästan ett måste att se och uppleva det som är typiskt för Japan när man är i Tokyo, exempelvis teceremonier, besök på tempel och museum. Men jag rekommenderar verkligen den som åker dit att stanna i minst ett par månader för att verkligen få en känsla för den japanska kulturen och få tid att se mer än bara de klassiska turistattraktionerna. Den japanska kulturen är verkligen spännande och väl värd att upptäcka, säger Jennie.

Mer ödmjuk gentemot andra kulturer

Månaderna i Japan har bidragit till hennes personliga utveckling på flera sätt. Jennie tycker att hon vuxit som människa och lärt sig att ta ansvar, klara sig själv i en världsmetropol och blivit ödmjuk gentemot andra kulturer när hon fått ta del av en kultur som på många sätt skiljer sig från den svenska.

- I Japan har man exempelvis en helt annan syn på misslyckanden än här hemma i Sverige. Där blickar man framåt istället för att fundera på varför en person misslyckats. Det finns också många uppföranderegler som skiljer sig åt mellan Japan och Sverige. I Japan anses det exempelvis vara ohyfsat att peka finger åt någon annan. Innan jag åkte så läste jag på kring vilja etikettregler som gäller i Japan och det rekommenderar jag absolut andra att också göra, säger Jennie.

Mer information om skolan

Läs mer om Blueberry

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Utlandsstudenter gynnar bomarknad

Asiater som pluggar utomlands är många och välbeställda och därför riktigt bra för bomarknaden. De miljoner unga asiater som reser till västländer för att studera har gett upphov till en global studentbostadsmarknad som är värd omkring 200 miljarder dollar, drygt 1 300 miljarder kronor. Över hälften av världens 165 miljoner studenter som utbildar sig utomlands kommer från Asien, främst Kina, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så fixar du ett jobb utomlands

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Språkkurser utomlands

Att studera språk i landet det talas är bra mycket mer effektivt än att rabbla glosor i ett svenskt klassrum. Lär dig ett språk snabbt, träffa människor från hela världen och få massor av upplevelser genom att gå en språkkurs utomlands. En språkkurs utomlands är öppen för alla, oavsett vilka förkunskaper i språket man har. Du kan alltså vara helt nybörjare.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön