Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

10 olämpliga saker i ditt CV
08 okt 2021

Karriär: 10 olämpliga saker i ditt CV

Hur ska man inte skriva sin jobbansökan? Vi har dammsugit nätet efter tips och kommit fram till att less is more. Var konkret och undvik omständliga formuleringar.


1.
”Jag var först i min förskoleklass med att lära mig skriva min adress.”

Vadå, varför inte?
Att skryta med en gammal bedrift ger intryck av att du inte har åstadkommit något sedan dess.

2. ”Språk pedant med stark kensla för stavning samt gramatik.”

Vadå, varför inte?
Det är viktigt att kunna backa upp dina påståenden. Låt någon läsa igenom vad du har skrivit för att slippa onödiga fel.

3. ”Gillar att arbeta och utvecklas tillsammans med andra människor. Drömmer om att vara på en arbetsplats där jag kan tillföra något genom att jobba osv.”

Vadå, varför inte?
Var inte för generell. Skriv varför du söker dig till just den arbetsplatsen och vad du tror att du kan tillföra med dina specifika erfarenheter och egenskaper. Att anpassa sitt cv och ansökan efter varje nytt jobb man söker är tråkigt men nödvändigt.

4. ”Jag är en flexibel lagspelare med många bollar i luften.”

Vadå, varför inte?
Arbetsgivare använder gärna klyschor i sina annonser, men som arbetssökande bör du undvika dem för att slippa hamna i papperskorgen. Världen är orättvis.

Mailadress

5. ”Kontakta mig gärna på gullepanda_85@hotmail.com och kolla gärna in min blogg, singelisoderkoping.blogspot.com.”

Vadå, varför inte?
I vissa jobbansökningar kan det vara relevant att länka till din blogg, men om bloggen har ett personligt innehåll är det nästan alltid en dålig idé. En oseriös mailadress ger inte heller det professionella intryck du är ute efter.

6. ”Efter tre händelserika och utvecklande år på barn- och fritidsprogrammet var jag redo för nya utmaningar och sökte mig via ett omväxlande sommarjobb som brödutkörare till min mammas hattföretag där jag främst hade administrativa uppgifter...”

Vadå, varför inte?
Det är frestande att ta med varje litet jobb du har haft och beskriva dem med så många ord som möjligt för att fylla utrymmet. Men undvik den fällan och beskriv på ett kärnfullt sätt de erfarenheter som är mest relevanta för arbetsgivaren.

7. ”Efter praktiken på Magnusson och son 2007 fick jag jobb på Hellkvist och Hellberg 2009..."

Vadå, varför inte?
Det är viktigt att göra ett urval, men uppenbara luckor kan väcka misstanke. Om du gjorde en resa till Singapore eller såg ”Hem till gården”-repriser i ett år är det bättre att komma på ett smart sätt att beskriva den erfarenheten än att utelämna den helt. Om du kringgår eventuella slackerperioder i din jobbansökan bör du ändå ha en förklaring redo till intervjun.

8. ”Under min praktik på Reklamia hade jag som främsta uppgifter att ta samtal, hämta posten, laminera ’månadens medarbetare’-diplomen, fylla på kaffeautomaten ...”

Vadå, varför inte?
Fokusera på vad du lärde dig av arbetet istället för att gå in i detalj på vad du fick göra.

9. ”Mina föräldrars skilsmässa var ett hårt slag, men genom den lärde jag mig tidigt att tackla motgångar vilket jag har haft stor nytta av i min karriär som systemutvecklare.”

Vadå, varför inte?
Även om dina livserfarenheter känns relevanta är det här inte rätt tillfälle att dela med dig av dem.

10. ”Jag ser fram emot att höra från er i framtiden. Ajöken fröken!”

Vadå, varför inte?
Det här är inte ett tillfälle att vara skämtsam och informell. Följ principen ”HSJBHS?” Det vill säga: ”Hur Skulle Jan Björklund Ha Skrivit?”

Känner du dig redo att söka jobb? 

Se framtidsutsikter och lön för ditt framtida yrke här

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter. Läs mer: Fakta: Traineeprogram Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Student – och medarbetare

Studentmedarbetare är ett relativt okänt begrepp i Sverige. Att få jobba med relevanta, kvalificerade arbetsuppgifter på företag parallellt med sina studier kan verka fullkomligt naturligt, men är inte realitet på långa vägar i Sverige. Nu lobbas det från många håll för att få fler arbetsgivare att anställa studenter på så kallade studentmedarbetaranställningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Unga vill helst till Google

Google, Ikea och Volvo i topp när unga talanger rankar de mest attraktiva arbetsgivarna. Nätjätten Google håller ett stadigt grepp om titeln som den mest idealiska arbetsgivaren inom både teknik- och IT-området, men hamnar ”bara” på tredje plats på ekonomernas lista. Det visar marknadsföringsföretaget Universums årliga undersökning där landets unga, yrkesverksamma akademiker får svara på vilka för ...
Läs mer