18 okt 2021

Framtidens yrken – 400 000 ska in

Välfärdssektorn räknar med att rekrytera över 400 000 personer fram till 2019. Hälften av dessa kommer att få jobb inom skola och omsorg.

En allt mer avancerad sjukvård ställer högre krav på teknisk kompetens. Det i kombination med stora pensionavgångar kommer att göra specialutbildad vårdpersonal till hett byte de kommande åren. 

– Rekryteringsbehoven av vårdpersonel med påbyggnadsutbildning inom narkos, äldrevård, kirurgi och psykiatri kommer att bli problematisk, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Även undersköterskor kan se fram emot en hetare arbetsmarknad framöver.

– Men det är viktigt att ha körkort, annars kan de bli besvärligare, varnar Håkan Gustavsson.

Stora barnkullar har under de senaste åren skapat ett skriande behov av utbildade förskollärare. Den nya läroplanen ställer nu också nya krav på en högre andel utbildade pedagoger inom förskolan, vilket satt kommunerna lite på pottkanten. De stora barnkullarna finns framför allt i storstäderna. I övriga landet är det i stället människor i slutet av livet som kräver omsorg . Där behövs det framför allt undersköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning inom äldreomsorg.

Yrkesgrupper med goda utsikter

Utbildning till förskollärare

  • Lärare i till exempel matematik, teknik och yrkesämnen, vissa språk samt speciallärare

Utbildning till lärare

Utbildning till ingenjör

Utbildning till undersköterska

  • Vissa specialistsjuksköterskor, till exempel inom narkos, psykiatri, röntgen, operation, intensivvård och vård av äldre.

Utbildning till sjuksköterska

Utbildning till läkare

Utbildning till tandläkare

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Yrkena där man dricker mest

Mer än hälften av all krogpersonal dricker så pass mycket alkohol att det räknas som riskkonsumtion – och störst är problemen bland unga kvinnor. Men det är inte bara yrkesgrupper som jobbar med alkohol hela dagarna som ligger i farozonen. Bland kvinnor under 30 år som jobbar i krogbranschen har 82 procent alkoholvanor som ligger över nivån för riskkonsumtion.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Smart praktikval gav filmkarriär

Idag består hans vardag av att skapa filmkaraktärer och miljöer i filmer som Godzilla. Men för Daniel Axelsson började allt med en strategiskt vald praktikplats i Stockholm. Vi reder ut hur man lyckas hitta praktikplatsen som blir språngbrädan i karriären. Daniel Axelsson tog examen från Luleå Tekniska Universitets kandidatprogram i datorgrafik för tre år sedan.  Idag jobbar han på Double Ne ...
Läs mer