5 vanligaste frågorna till CSN
27 jun 2024

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.

1) Hur mycket pengar kan jag få?
Flera faktorer avgör hur mycket pengar du har rätt till. Hur länge du studerar, om du studerar på heltid och om du vill använda merkostnadslån avgör hur mycket du får. Om du har barn kan du ansöka om tilläggsbidrag. 

Studerar du på heltid utan att använda några tillägg kan du få 997 kronor i bidrag och 2292 kronor i lån per vecka. Det betyder att din månadsinkomst blir omkring 13 000 kronor. På CSN.se kan du läsa mer om vilken typ av studiemedel och andra bidrag du eventuellt är berättigad till. 

2) Hur söker jag studiemedel?
På CSN.se kan du använda tjänsten Ansök om studiemedel under Mina sidor. Tidigare använde sig CSN av pappersblanketter som skulle skickas in, men sen flera år tillbaka använder man endast digitala ansökningar där du styrker din identitet med e-legitimation och/eller personlig kod. 


3) När får jag mina pengar?
Du får pengarna om och när:

  • Du har skickat in din ansökan.
  • CSN har beslutat att du får studiemedel.
  • Skolan har rapporterat att du börjat studera.
  • Du har lämnat en studieförsäkran på CSN.se. 

Pengarna betalas ut i förskott för fyra veckor i taget. Den första utbetalningen för terminen sker i samband med att du börjar studera. Det gör att det kan dröja mellan en och sex veckor innan nästa utbetalning. De följande utbetalningarna får du kring den 25:e varje månad. 

4) Måste jag söka studiemedel varje år om jag går ett program på flera år?
Ja, CSN meddelar att du behöver söka studiemedel varje år även om du läser ett flerårigt program.

När du söker studiemedel väljer du hur många veckor du vill söka för. CSN kan inte lämna studiemedel för längre period än 52 veckor och därför måste du söka studiemedel igen om du läser mer än ett år.   

5) Varför har jag fått ett belopp att betala trots att jag studerar?
Det kan bero på flera olika skäl. Du har kanske inte sökt studiemedel för hela året eller så har CSN inte fattat beslut om din ansökan ännu. Ibland händer det att du får olika besked i ditt årsbesked och i beslutet om nedsättning, i så fall är det beslutet med senast datum som gäller.

Källa: csn.se

Senast uppdaterad: 27 jun 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

3 julklappar från och till en student

Snart är julen här. Vad ska du ge och vad ska du få? Här har vi listat tre ypperliga julklappar för studenter - från studenter. Kandidatkalendern 2012 är en väggkalender med bilder på läkarstudenter. Erik Hinnerdal 1) Lättklätt för välgörande ändamål Studenterna som pluggar sjätte terminen vid Uppsala universitets läkarprogram säljer "Kandidatkalendern 2012", en kalender med lättklädda bilder på s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-22

Åtta tips – så räddar du din studentbudget

Efter julklappsinköp, mellandagsshoppande och nyårsfirande väger plånboken lätt i fickan för många studenter. Men nu är det dags för bot och bättring. Gör en budget, vinterrusta cykeln, hitta en rumskompis. Här är råd för en mer hållbar studentekonomi! 

Läs mer