21 okt 2021

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt.

Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.

Lämna in studiemedelsansökan tidigt

Carl-Johan Stolt, utredare på CSN tycker att man ska lämna in sin studiemedelsansökan till CSN tidigt, redan innan man har kommit in på utbildningen. Beslutet att du får studiemedel är det första av tre steg för att få studiemedlet utbetalt. Resterande steg gör man när kursen startar.

– För att få studiemedlet utbetalt är det tre saker som krävs, ett beslut på att du får studiemedel, att du har gjort studieförsäkran på webben att du har påbörjat kursen och att du har registrerat dig på kursen på högskolan.  När CSN fått in detta betalas pengarna ut två dagar senare, berättar Carl-Johan Stoltz.

Köpstopp sista veckorna

Är det ekonomiska läget kritiskt veckorna innan studiemedlet kommer, finns det inte så många genvägar, säger Bodil Hallin, familjeekonom på IKANO Bank.

–  Det handlar om att kapa ner till ett minimum och ha tillfälligt köpstopp på allt som inte är nödvändigt. Använd det du har och sälj sådant du inte behöver.

Fler tips från Bodil följer nedan.

Bodil Hallin, familjeekonom på IKANO bank ger sista-minuten-tips i väntan på pengar.Paulina WesterlindSista-minuten-tips i väntan på pengar

Hyr ut din bostad och bo hos en kompis
Bostadsbristen i de flesta studentstäder är stor och många söker temporärt boende.  Bo hos en kompis, hyr ut ditt boende under en månad och dela intäkten med kompisen. Man kan hyra ut skattefritt för upp till 40 000 kr/år.

Kör ”halv-åtta hos mig”
Gå ihop ett kompisgäng och gör er egen budgetvariant på programmet ”Halv åtta hos mig”, där att en av er lagar mat till de andra en dag i veckan och sedan skiftar ni. Kul och sparar mycket pengar!

Prata med släktingar och vänner
Ska du flytta och behöver möbler och prylar, prata med släktingar och vänner om de har saker de behöver bli av med.  Att få förrådet utrensat brukar alltid vara populärt!

Fler tips för att förbättra studieekonomin:

Studentekonomi

Jobba och plugga

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Så mår du bra i ditt nya studenliv

Snabba förändringar påverkar oss, men hur mycket är individuellt. Vi frågade kuratorn om tips på hur man gör för att må bra vid förändringar. David Lövstrand , 22 packar just nu ihop sitt liv Stockholm för att påbörja ett nytt – i Luleå. Han blir, liksom många andra, högskolestudent den här veckan.  Beslutet att förändra livet, flytta och börja plugga kan behöva tas snabbt, speciellt för dem ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Gratishjälp med juridiken

Målet: Att fler juriststudenter ska få praktisera sina kunskaper och att tillgängliggöra juridiken för allmänheten. Det var drivkraften när den ideella föreningen Juristresursen skapades tidigare i år. På Juristresursen.se kan du ställa juridiska frågor och få hjälp – helt gratis. – Vi kände att det fanns små möjligheter för juriststudenter i Uppsala att praktisera sina juridikkunskaper.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-08-16

Effektiva spartips för en bättre studentekonomi

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg men den är också förknippad med en tajtare budget. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att sänka sina omkostnader i vardagen.

Läs mer