09 nov 2011

"Vi har ingen sprithets"

Snart börjar höstterminen. Då är det dags att välkomna de nya studenterna. Här hittar du tre generalers planer inför nollningen: "Man vill ge tillbaka"

Chalmers studentkårs mottagningskommitté är aktiviteten febril. Ordförande Johannes Schygge berättar att förberedelserna inför aktiviteter som ”Nollympiaden” och ”Nollinsamlingen” pågått under hela året.

– Vi har arbetat med detta kontinuerligt, och gjort förbättringar sedan tidigare år. Vi började i julas och har jobbat heltid nu sedan första augusti. Man vill ge tillbaka för att man hade så kul själv. Och så är det en merit att göra detta, säger Johannes.

Han uppskattar att 2 000 nya studenter kommer att vara med under de fyra veckor som nollningen pågår – och lika många andra som hjälper till i alla aktiviteter. Många kanske associerar nollning med förnedring och fylla, men Johannes betonar att det inte är vad det handlar om.

­– Fokus är att ha roligt, att man ska känna sig bekväm och trygg. Femtio procent av aktiviteterna får man inte alls ha alkohol i. Själv drack jag lite under min nollning och min flickvän drack inget alls.

"Skitroligt och jättebra!"

Rebecka LindbergRebecka LindbergRebecka LindbergRebecka LindbergRebecka LindbergRebecka LindbergRebecka Lindberg

I Sundsvall väntar man hundratals studenter inför terminsstart. Jennie Rudvall är general för nollningen och till hennes egen förening för informatörer och PR-studenter kommer 90 nollor. Jennie berättar att man planerar bland annat ”ölympiska spel”, ”internationella pubrundan” och ”vinbrännboll”.

– Det finns alltid alkoholfria alternativ och vi utbildar faddrarna, det är viktigt. Vi har ingen sprithets. Nollning förknippas ofta med pinsamheter och alkohol. Det är inget vi står för, säger Jennie.

Planeringen började i februari. Det har varit mycket jobb, betydligt mer än Jennie själv trodde när hon nollades.

– Det kommer bli skitroligt och jättebra! säger hon.

"Man får många vänner"

Också i Karlshamn är planerna inför nollningen i sitt slutskede. Andreas Nilsson, med titeln Sexmästare, berättar att han väntar sig cirka 200 nya studenter till stadens utbildningar vid BTH. På schemat står bland annat teambuilding, sittning, stadsvandring och pubrunda.

– Vi är inte riktigt klara ännu. Vi började innan sommaren så… det tar fyra-fem månader. Mest gjorde vi före sommaren, säger Andreas.

Ingenstans är det ett tvång att vara med i nollningen. Men Johannes, Jennie och Andreas är överens om att de rekommenderar alla nya studenter att vara med. Det är ett sätt att lära känna staden, utbildningen och kurskompisarna.

– Inte alla är med, det är frivilligt. Vi rekommenderar att man är med för man får många vänner under tiden och man har roligt! säger Johannes.

Nollning i Karlshamn 2010.Planerade aktiviteter i Göteborg

På central nivå

  • ”Nollympiaden”
  • Nollkampen (Skidåkning, Bygga farkost och Hoppa säck)
  • Nollinsamlingen (Insamling av pengar till Barncancerfonden)
  • Nollrocken (Nollorna spelar musik och blir betygsatta)

På sektionsnivå

  • Teambuilding
  • Sport
  • Middagar
Planerade aktiviteter i Sundsvall
  • Internationella pubrundan
  • Ölympiska spelen
  • Inomhusfestival
  • Vinbrännboll
  • Filmsittning
Planerade aktiviteter i Karlshamn
  • Stadsvandring i Karlskrona
  • Teambuilding
  • Lära känna varandra-lekar (doppboll, frisbee)
  • Gemensam dag med Karlshamn
  • Pubrunda
  • Linjeföreningsdag (Varje linjeförening fixar något för sina studenter)
  • Brännbollsdag med grillning
  • Sittning
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 09 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Hemliga sällskap - nätverka i det dolda

Från utsidan fåniga nördklubbar dit bara vissa utvalda är inbjudna. Från insidan ett kul socialt nätverk för likasinnade. Hemliga sällskap inom studentvärlden är ett sätt att skapa goda kontakter - i det dolda. Idag är hon en av Sveriges mäktigaste inom studentvärlden, en position hon uppnått  mycket på grund av det nätverk hon skapade under sin studietid.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Så mår du bra i ditt nya studenliv

Snabba förändringar påverkar oss, men hur mycket är individuellt. Vi frågade kuratorn om tips på hur man gör för att må bra vid förändringar. David Lövstrand , 22 packar just nu ihop sitt liv Stockholm för att påbörja ett nytt – i Luleå. Han blir, liksom många andra, högskolestudent den här veckan.  Beslutet att förändra livet, flytta och börja plugga kan behöva tas snabbt, speciellt för dem ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt. Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykisk ...
Läs mer