Nyckeln till att bli författare
27 jul 2022

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare. Få blir framgångsrika. Här får du tipsen som gör att du lyckas.

Enligt Mats Söderlund, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Några få klarar utmaningen utan att studera men de flesta behöver flera år för att lyckas.

– Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år. 38 för kvinnor, 34 för män. Det säger någonting om vad som krävs. Och det är väl bra, säger Mats.

Mats säger att många författare har studerat på folkhögskolor. Han gissar att det är på grund av de fria formerna. Bland annat kan du studera en skrivarlinje, kurser inom kreativt skrivande eller författarskapsstudier. Det finns också utbildningar om enskilda författare som Astrid Lindgren och Jane Austen.

En utbildning där Mats säger att nästan alla fortsätter som fullfjädrade författare är Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Funderar du på att bli författare menar Mats att du kan börja med att fråga dig inom vilken genre du vill skriva. Vill du skriva historiska, roliga eller spännande böcker?

– Skriv om det som är allra svårast att skriva om. Då är chansen störst att det blir riktigt bra, säger Mats.

Mats tipsar: Så blir du författare

  • Skriv alltid.
  • När du inte skriver – läs.
  • Skriv när du läser.
  • Hör av dig till Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Senast uppdaterad: 27 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studieorten avgör vilken lön du får

Systemvetare från Uppsala får 4 000 kronor mer i lön än kolleger från Stockholm. Kontakter med näringslivet är avgörande, visar rapport. Skillnaderna när det gäller vilka jobbchanser studenter har vid de olika högskolorna är oacceptabelt hög, skriver Svenskt Näringsliv i den årliga rapport Högskolekvalitet. De som läst data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet får bäst betalt – 4 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-01

Antagning till högskola

Hur fungerar antagning till högskolan, vad krävs och vilka möjligheter har du att komma in? Här reder vi ut allmän och särskild behörighet, meritpoäng och olika urvalsgrupper. 

Läs mer