Nyckeln till att bli författare
27 jul 2022

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare. Få blir framgångsrika. Här får du tipsen som gör att du lyckas.

Enligt Mats Söderlund, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Några få klarar utmaningen utan att studera men de flesta behöver flera år för att lyckas.

– Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år. 38 för kvinnor, 34 för män. Det säger någonting om vad som krävs. Och det är väl bra, säger Mats.

Mats säger att många författare har studerat på folkhögskolor. Han gissar att det är på grund av de fria formerna. Bland annat kan du studera en skrivarlinje, kurser inom kreativt skrivande eller författarskapsstudier. Det finns också utbildningar om enskilda författare som Astrid Lindgren och Jane Austen.

En utbildning där Mats säger att nästan alla fortsätter som fullfjädrade författare är Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Funderar du på att bli författare menar Mats att du kan börja med att fråga dig inom vilken genre du vill skriva. Vill du skriva historiska, roliga eller spännande böcker?

– Skriv om det som är allra svårast att skriva om. Då är chansen störst att det blir riktigt bra, säger Mats.

Mats tipsar: Så blir du författare

  • Skriv alltid.
  • När du inte skriver – läs.
  • Skriv när du läser.
  • Hör av dig till Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Senast uppdaterad: 27 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet. Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein. – Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-12-15

5 fördelar med att plugga på universitet eller högskola

Vill du veta fördelarna med universitet eller högskola? Vi förklarar vad universitet och högskola innebär och listar fem fördelar med att plugga på en högskola eller ett universitet. Det kanske är något för dig!

Läs mer