5 fördelar med att plugga på universitet eller högskola

Är du osäker på varför du ska välja att studera på universitet eller högskola? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på högskola eller universitet. Det kanske är något för dig!  

Högskolor och universitet bedriver eftergymnasiala utbildningar som är akademiska. En utbildning brukar vara minst tre år eller mer och är främst teoretiska. Högskole- och universitetsutbildningar är såklart även mer än så. Läs vidare för att veta fördelarna med högskola och universitet!  

1. Öppnar upp för många karriärmöjligheter 

Allt fler jobb kräver en utbildning. Genom att studera på högskola eller universitet innebär att du kan välja en utbildning som du själv är intresserad av. Det skapar förutsättningar för att du får ett arbete som du tycker är roligt och meningsfullt. En akademisk examen bidrar till många jobbmöjligheter i den bransch du vill arbeta inom. 

Efter examen kan du gå vidare till studier på avancerad nivå och forskarnivå på ett universitet. På så sätt kan du även göra karriär inom akademin.   

Hitta utbildningar på avancerad nivå här

2. Studentliv 

Under din studietid på en högskola eller ett universitet har du möjlighet att engagera dig i studentlivet. Varje lärosäte har en egen kultur och föreningsliv som anordnar event, idrottsaktiviteter eller andra aktiviteter. Det är ett sätt att kombinera nytta med nöje. Det hjälper även till att få nya bekantskaper och tar din studietid till nästa nivå.   

3. Ger erfarenheter 

En högskole- eller universitetsutbildning utvecklar färdigheter i analytiskt tänkande och hur du uttrycker dig muntligt och skriftligt. Du fördjupar dig i ett ämne under längre tid, vilket bygger upp kunskap om ditt ämne från grunden. Det är också en möjlighet för dig att växa på ett personligt plan samt att du får kunskap och erfarenheter som du har stor nytta av i arbetslivet.  

4. Rätt till CSN 

Alla högskolor och universitet berättigar till studiemedel från CSN. Det betyder att du får studiestöd för att kunna studera.  

5. Mycket eget ansvar 

Studier på högskola eller universitet innebär mycket eget ansvar. Du har fixerad undervisning i form av föreläsningar, seminarium, grupparbeten och tentor, men läser även en hel del på egen hand. Det gör att du får frihet att kunna lägga upp din inläsning som du vill. Gillar du att planera och strukturera dina dagar kan en högskole- eller universitetsutbildning vara något för dig.  

Alla universitets- och högskoleutbildningar

Senast uppdaterad: 16 dec 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Tips: Hitta en språkkompis

Nu finns det ett nytt sätt att lära sig ett språk snabbt. På högskolan i Dalarna finns projektet ”Hitta en språkkompis: Kör tandem” som innebär att språkintresserade från hela landet kan få kontakt med varandra på nätet för att utveckla sitt språk. Loretta Qvarnström på Högskolan i Dalarna är en av initiativtagarna till projektet och berättar med entusiasm om den språkmötesplats de har skapa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön