15 dec 2023

5 fördelar med att plugga på universitet eller högskola

Är du osäker på varför du ska välja att studera på universitet eller högskola? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på högskola eller universitet. Det kanske är något för dig!  

Högskolor och universitet bedriver eftergymnasiala utbildningar som är akademiska. En utbildning brukar vara tre år eller mer och är främst teoretiska. Men högskole- och universitetsutbildningar är mer än bara teori. Läs vidare för att ta reda på några av fördelarna med högskola och universitet!  

1. Många karriärmöjligheter 

Allt fler jobb kräver en utbildning. Genom att studera på högskola eller universitet kan du välja en utbildning som du själv är intresserad av. Det skapar förutsättningar för att du får ett arbete som du tycker är roligt och meningsfullt. En akademisk examen bidrar till många jobbmöjligheter inom många branscher.

Efter en examen på grundnivå kan du gå vidare till studier på avancerad nivå och forskarnivå på ett universitet. På så sätt kan du även göra karriär inom akademin.

Hitta utbildningar på avancerad nivå här

2. Studentliv 

Under din studietid på en högskola eller ett universitet har du möjlighet att engagera dig i studentlivet. Varje lärosäte har en egen kultur och föreningsliv som anordnar sociala event, idrottsaktiviteter eller andra aktiviteter. Det är ett sätt att kombinera nytta med nöje. Det hjälper också till att få nya bekantskaper och tar din studietid till nästa nivå.   

3. Vässar ditt tänkande 

En högskole- eller universitetsutbildning utvecklar färdigheter i analytiskt tänkande och hur du uttrycker dig muntligt och skriftligt. Du fördjupar dig i ett ämne under längre tid, vilket bygger upp kunskap om ditt ämne från grunden. Det är också en möjlighet för dig att växa på ett personligt plan samt att du får kunskap och erfarenheter som du har stor nytta av i arbetslivet.  

4. Rätt till CSN 

Alla högskolor och universitet berättigar till studiemedel från CSN. Det betyder att du kan få studiestöd i form av bidrag och studielån för att kunna studera på heltid.

5. Mycket eget ansvar

Studier på högskola eller universitet innebär mycket eget ansvar. Du har fixerad undervisning i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och tentor, men läser även en hel del på egen hand. Det gör att du får frihet att kunna lägga upp din inläsning som du vill. Gillar du att planera och strukturera dina dagar kan en högskole- eller universitetsutbildning vara något för dig.

Alla universitets- och högskoleutbildningar

Senast uppdaterad: 15 dec 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Kändisarnas okända utbildningar

Vad har Tyra Banks, Hugh Grant, drottning Silvia och Dolph Lundgren gemensamt förutom att vara kända? Jo, de har alla en utbildning vi inte hade en aning om. Vem har sagt att modeller är dumma? Tyra Banks gör allt för att bevisa motsatsen. Hon är supermodellen som blev programledare, entreprenör och nu senast Harvard-student. När hon fick frågan av tvguide.com tidigare i år om vilket yrke hon egen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna. Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och an ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer