15 dec 2023

5 fördelar med att plugga på universitet eller högskola

Är du osäker på varför du ska välja att studera på universitet eller högskola? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på högskola eller universitet. Det kanske är något för dig!  

Högskolor och universitet bedriver eftergymnasiala utbildningar som är akademiska. En utbildning brukar vara tre år eller mer och är främst teoretiska. Men högskole- och universitetsutbildningar är mer än bara teori. Läs vidare för att ta reda på några av fördelarna med högskola och universitet!  

1. Många karriärmöjligheter 

Allt fler jobb kräver en utbildning. Genom att studera på högskola eller universitet kan du välja en utbildning som du själv är intresserad av. Det skapar förutsättningar för att du får ett arbete som du tycker är roligt och meningsfullt. En akademisk examen bidrar till många jobbmöjligheter inom många branscher.

Efter en examen på grundnivå kan du gå vidare till studier på avancerad nivå och forskarnivå på ett universitet. På så sätt kan du även göra karriär inom akademin.

Hitta utbildningar på avancerad nivå här

2. Studentliv 

Under din studietid på en högskola eller ett universitet har du möjlighet att engagera dig i studentlivet. Varje lärosäte har en egen kultur och föreningsliv som anordnar sociala event, idrottsaktiviteter eller andra aktiviteter. Det är ett sätt att kombinera nytta med nöje. Det hjälper också till att få nya bekantskaper och tar din studietid till nästa nivå.   

3. Vässar ditt tänkande 

En högskole- eller universitetsutbildning utvecklar färdigheter i analytiskt tänkande och hur du uttrycker dig muntligt och skriftligt. Du fördjupar dig i ett ämne under längre tid, vilket bygger upp kunskap om ditt ämne från grunden. Det är också en möjlighet för dig att växa på ett personligt plan samt att du får kunskap och erfarenheter som du har stor nytta av i arbetslivet.  

4. Rätt till CSN 

Alla högskolor och universitet berättigar till studiemedel från CSN. Det betyder att du kan få studiestöd i form av bidrag och studielån för att kunna studera på heltid.

5. Mycket eget ansvar

Studier på högskola eller universitet innebär mycket eget ansvar. Du har fixerad undervisning i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och tentor, men läser även en hel del på egen hand. Det gör att du får frihet att kunna lägga upp din inläsning som du vill. Gillar du att planera och strukturera dina dagar kan en högskole- eller universitetsutbildning vara något för dig.

Alla universitets- och högskoleutbildningar

Senast uppdaterad: 15 dec 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

En utbildning för utvecklingsstörda

I höst startar Högskolan i Gävle en utbildning som är anpassad för studenter med utvecklingsstörning. Högskoleutbildningen, som är den första i Sverige i sitt slag, kommer under det första året att vara öppen för åtta studenter. Under tre år ska de läsa 120 högskolepoäng inom området hälsa, enligt ett pressmeddelande. – Personer med utvecklingsstörning är en grupp med förutsättningar som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade” Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer