Universitets- och högskoleutbildning

Är du intresserad av ett klassiskt studentliv? Har du inte har några problem med att avsätta ett par år åt studier och känner du dig lockad av en akademisk utbildning? Då är en universitets- och högskoleutbildning rätt för dig.
Visar 1-20 av 15407 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 15407 träffar
1
2
3
4
...
771

Hitta rätt universitets- och högskoleutbildning! 

Är du intresserad av att läsa på ett universitet eller en högskola? Vad roligt! Du går en spännande, omväxlande och utmanande studietid till mötes. Som student på en universitets- eller högskoleutbildning kommer du att rustas inför kommande yrkesliv under flera år. Du kan välja att fördjupa dig i specifika ämnen, eller satsa på en yrkesexamen som till exempel sjuksköterska, journalist eller lärare. 

Var finns universitets- och högskoleutbildningar? 

Sverige har 17 universitet, 13 högskolor och 18 enskilda utbildningsanordnare och konstnärliga högskolor. De är utspridda över hela landet, från Malmö till Kiruna. Det blir allt vanligare att studenter väljer att läsa på distans. Det är en bra möjlighet för dig som är intresserad av en universitets- eller högskoleutbildning i en stad som du inte vill flytta till.

Om du vill läsa en utbildning som finns i flera städer kan det vara bra att se över saker som lärosätets anställningsbarhet bland tidigare studenter, hur svårt det är att komma in samt hur tillgången till studentbostäder ser ut och vad månadshyran ligger på. På vår systersajt studentum.se hittar du Universitets- och högskolekatalogen – en katalog för dig som snabbt och enkelt vill jämföra olika lärosäten. 

Hur väljer jag rätt universitets- eller högskoleutbildning? 

Att välja utbildning är utmanande för många. Det är inte “bara” ett utbildningsval, det är en investering i tid, studielån och energi. Utbildningen lägger grunden för din kommande karriär vilket ofta är grunden till kommande livsstil. Att välja utbildning är synonymt med att välja framtid. Det är helt förståeligt att valet är utmanande för många. Här är några knep att ta till när valet känns svårt: 

  • Gör ett yrkestest! Här hittar du vårt. Svaret kan hjälpa dig att komma framåt, eller bekräfta att du redan är på rätt väg. 
  • Gör research om jobbutsikter och medellön. Är det viktigt för dig att det är lätt att få jobb efter examen? Eller är du intresserad av att få en bra lön? Kolla upp hur det ser ut för de utbildningar du väljer mellan i vår sektion Jobb & Lön
  • Läs recensioner! Ta reda på vad tidigare studenter har för upplevelser. Tänk på att något som är negativt för en student kanske är positivt för dig. Det är viktigt att läsa hela recensionen samt eventuella svar från lärosätet för att få en ordentlig uppfattning. 
  • Ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare. Många universitet och högskolor har egna studievägledare som du kan ta hjälp av om du har funderingar om någon av deras utbildningar. Du har även möjlighet att ställa din fråga till AllaStudier.se:s studievägledare här


Hur är en universitets- eller högskoleutbildning uppbyggd?

Du som kommer direkt från gymnasiet kommer att märka av en stor skillnad i hur undervisningen är uppbyggd. Under ett år på gymnasiet läser du flera ämnen parallellt, men under en universitets- eller högskoleutbildning läser du ett ämne i taget. Ämnena är fördelade i kurser som ger dig ett visst antal poäng. 7,5 högskolepoäng (HP) motsvarar fem veckors heltidsstudier. 15 HP motsvarar tio veckor och så vidare. Om du till exempel läser till journalist kan en termin se ut såhär: 

  • Nyhetsrapportering, 7,5 HP
  • Källkritik 7,5 HP
  • Praktik, 15 HP

Varje kurs avslutas med en tenta eller liknande uppgift. En tenta är som ett slutprov och kan antingen göras under ett tillfälle där du samlas i en sal med dina kurskamrater i ett par timmar för att ta provet, eller under en längre period där du får jobba hemifrån med en längre inlämningsuppgift. Om kursen har varit praktisk kan du bli ombedd att lämna in något som motsvarar ett arbetsprov. 

Vad leder en universitets- eller högskoleutbildning till?

Du som fullföljer hela utbildningen och får godkänt i alla kurserna får ett examensbevis. Ofta delas bevisen ut under en ceremoni där familj och vänner är välkomna att delta. Om du har valt ett yrke inom vård, skola eller liknande behöver du även ansöka om en legitimation. 

Med en universitets- eller högskoleexamen i ryggen är du redo att ta dig an arbetsmarknaden. De som har haft praktik under sin utbildning har dessutom redan kontakter och kunskaper direkt från arbetslivet. Om du har valt en utbildning som inte har praktik har du möjlighet att bygga på din utbildning med ytterligare en termin om du vill. 

Oavsett vilken universitets- eller högskoleutbildning du har valt har du gett ditt CV en boost. Många arbetsplatser har som anställningskrav att du har läst en högre utbildning. Du har också fått ovärderliga erfarenheter, mängder av kunskap och ofta även vänner för livet. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv