16 apr 2019

Så tänker du kreativt

Nya intryck kan hjälpa dig att komma på bra idéer.

Vad du än studerar eller jobbar med behövs då och då en förmåga att tänka kreativt. Men hur gör man det?

– I min utbildning är kreativiteten där som ett verktyg hela tiden, berättar Kine Schjerverud, som går en masterutbildning i modedesign på Högskolan i Borås.

Men kreativitet är inte bara för personer med skapande yrken, som modedesigner.

– Man måste vara kreativ i sitt sätt att lösa problem, vara öppen för nya impulser och inte spärra sig själv genom att tänka att man inte är kreativ bara för att man till exempel läser en naturvetenskaplig utbildning.
Einstein var ju fysiker, säger Kine.

Hon ser sig själv och sina kurskamrater som självklart kreativa personer, annars skulle de ju inte ha valt en utbildning som går ut på att skapa saker.

– Men kreativiteten är som en muskel, den måste tränas. Vi måste få ny inspiration, berättar hon.

Att få i gång sin kreativitet handlar därför mycket om att vara öppen för nya intryck. Kine, som ska göra sin examenskollektion, samlar inspiration från alla möjliga håll. Hon berättar också att hennes förmåga att ta till sig konst och musik har förändrats sedan hon började sin utbildning.

Precis som Kine kan inspireras av musik när hon ska rita kläder kan man inspireras av vad som helst i vardagen för att lösa ett problem. Sockerbitar kanske var inspirationen som gjorde att någon kom på att tvättmedel kunde göras i portionsförpackningar? Det gäller att vara mottaglig – och inte vara rädd för att ens idé kanske inte går att förverkliga.

Att tänka att idéerna direkt måste vara perfekta och möjliga att genomföra blir en onödig begränsning. Bättre att tänka fritt först och utveckla sedan.

6 kreativa tips

Koppla av och se uppgiften som en lek. Då är det större chans att den goda idén kommer till dig än om du sitter och tänker så att det knakar för att tvinga fram den.

Var mottaglig för impulser från alla möjliga håll. Du kan hitta inspirationen på de mest oväntade ställen.

Leta inte efter en enda lösning, utan samla ihop ett gäng idéer och börja sedan reda ut vilken av dem som passar bäst. Om du arbetar för mycket med den första idén du kommer på missar du kanske någon annan som hade varit mycket bättre.

Ta pauser. Hjärnan fortsätter att arbeta med problemet och lösningen kan plötsligt dyka upp när du dammsuger eller simmar.

Tänk i liknelser. Om du till exempel har en trädstruktur i datorn, vad händer med de vissna löven (dokumenten som blivit inaktuella)? Behöver du en räfsa för att samla ihop dem i en korg?

Dra saker till sin spets. Hur varmt/kallt, stort/litet, enkelt/ komplicerat kan det bli? Det sägs att nanotekniken kom till för att forskaren Eric Drexler ställde sig frågan hur liten en maskin kan göras.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva. Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut. En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Här kan du läsa om anledningen till detta och hans synpunkter kring dubbla examina!

Läs mer