Visa allastudier.se som: Mobil

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter.

Läs mer:

Fakta: Traineeprogram

Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen. Dessutom hade hon hunnit jobba som säljare, undervisat på Handelshögskolan där hon också pluggade, engagerat sig i ideella nätverk och skaffat sig en egen mentor. Driftig är bara förnamnet.

Mentorn Barbro Ehnbom har själv gjort karriär på Wall Street och bor och jobbar i New York. Henne träffade Linnéa när hon blev utsedd till administratör för stipendiet Female Economist of the Year på Handelshögskolan, ett stipendium som Barbro själv instiftat. Det var också genom det ideella jobbet med stipendiet som Linnéa kom i kontakt med sin nuvarande arbetsgivare PwC.

– För mitt engagemang i Female Economist of the Year blev jag finalist i tävlingen Årets Ekonomistudent och hade därigenom kontakt med PwC som ringde upp mig strax innan jag skulle ta min Handelsexamen för att försäkra sig om att jag sökte en plats på deras traineeprogram, berättar Linnéa.

Och sökte gjorde hon. Men Linnéa höll flera vägar öppna för vad hon skulle göra efter examen.

– Jag hade en del tankar på att doktorera på Handelshögskolan eller kanske söka jobb inom Life Science-branschen.

Kanske var det därför Linnéa inte var så nervös under traineeintervjuerna utan istället gick dit med inställningen att det inte bara var hon som skulle passa PwC, de skulle passa Linnéas önskemål också.

– Jag ställde ungefär häften av frågorna under intervjuerna för det var viktigt för mig att se vad de anställda hade för drivkrafter, säger Linnéa.

Hon fortsätter:

– På intervjuerna fick jag höra om de olika avdelningarna på PwC:s konsultdel och då kände jag direkt att jag skulle kunna trivas här och att avdelningen Forensic Services som jobbar med utredningar av ekonomisk brottslighet skulle passa mig perfekt. Det var ”love at first sight”.

Bland 300 sökanden knep Linnéa en av traineeplatserna och en vecka efter att hon börjat jobba skickades hon ut på skarpt uppdrag. Tillsammans med en kollega åkte hon till Amsterdam för att utreda ett förskingringsfall.

I samma rasande tempo har jobbet fortsatt sedan dess.

– Nu har jag varit här sedan januari förra året och jag har lärt mig oändligt mycket. Jag har fått prova på olika avdelningar och på så sätt fått reda på vad som passar bäst för mig. Det finns så många möjliga spår i mitt jobb och jag känner verkligen att mina chefer tar tillvara på mina intressen och min kunskap. Det finns bra utvecklingsmöjligheter här, exempelvis får de mer seniora på min avdelning lära sig intervjuteknik av FBI-agenter.

Fakta: Linnéa Graaf

Titel: Associate Forensic Services

Ålder: 25 år

Utbildning: Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och CivilingenjörsstudierKTH.

Intressen: Spelar piano och dansar, studentspexar (fortfarande). Tycker också om att virka och spela dragspel.

Bor: Hammarbyhöjden, Stockholm

Inkomst: Över 30 000 kronor i månaden.

Linnéas tips innan du blir trainee

"Fundera på vilka förväntningar du har och vad du vill få ut av traineeprogrammet. Sätt upp några konkreta punkter så är det lättare att kolla av om det är realistiskt. Men framför allt, sök. Det är roligt att få se olika delar av en verksamhet."

Josefin Lindberg / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-06-30

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer. Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning. Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej e ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Här får flest jobb efter examen

Byggingenjörer som gått på Uppsala universitet har haft lättast att få jobb efter examen. Och för psykologer är utbildningen vid Linköpings universitet jobbsäkrast. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön