07 okt 2021

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter.

Läs mer:

Fakta: Traineeprogram

Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen. Dessutom hade hon hunnit jobba som säljare, undervisat på Handelshögskolan där hon också pluggade, engagerat sig i ideella nätverk och skaffat sig en egen mentor. Driftig är bara förnamnet.

Mentorn Barbro Ehnbom har själv gjort karriär på Wall Street och bor och jobbar i New York. Henne träffade Linnéa när hon blev utsedd till administratör för stipendiet Female Economist of the Year på Handelshögskolan, ett stipendium som Barbro själv instiftat. Det var också genom det ideella jobbet med stipendiet som Linnéa kom i kontakt med sin nuvarande arbetsgivare PwC.

– För mitt engagemang i Female Economist of the Year blev jag finalist i tävlingen Årets Ekonomistudent och hade därigenom kontakt med PwC som ringde upp mig strax innan jag skulle ta min Handelsexamen för att försäkra sig om att jag sökte en plats på deras traineeprogram, berättar Linnéa.

Och sökte gjorde hon. Men Linnéa höll flera vägar öppna för vad hon skulle göra efter examen.

– Jag hade en del tankar på att doktorera på Handelshögskolan eller kanske söka jobb inom Life Science-branschen.

Kanske var det därför Linnéa inte var så nervös under traineeintervjuerna utan istället gick dit med inställningen att det inte bara var hon som skulle passa PwC, de skulle passa Linnéas önskemål också.

– Jag ställde ungefär häften av frågorna under intervjuerna för det var viktigt för mig att se vad de anställda hade för drivkrafter, säger Linnéa.

Hon fortsätter:

– På intervjuerna fick jag höra om de olika avdelningarna på PwC:s konsultdel och då kände jag direkt att jag skulle kunna trivas här och att avdelningen Forensic Services som jobbar med utredningar av ekonomisk brottslighet skulle passa mig perfekt. Det var ”love at first sight”.

Bland 300 sökanden knep Linnéa en av traineeplatserna och en vecka efter att hon börjat jobba skickades hon ut på skarpt uppdrag. Tillsammans med en kollega åkte hon till Amsterdam för att utreda ett förskingringsfall.

I samma rasande tempo har jobbet fortsatt sedan dess.

– Nu har jag varit här sedan januari förra året och jag har lärt mig oändligt mycket. Jag har fått prova på olika avdelningar och på så sätt fått reda på vad som passar bäst för mig. Det finns så många möjliga spår i mitt jobb och jag känner verkligen att mina chefer tar tillvara på mina intressen och min kunskap. Det finns bra utvecklingsmöjligheter här, exempelvis får de mer seniora på min avdelning lära sig intervjuteknik av FBI-agenter.

Fakta: Linnéa Graaf

Titel: Associate Forensic Services

Ålder: 25 år

Utbildning: Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och CivilingenjörsstudierKTH.

Intressen: Spelar piano och dansar, studentspexar (fortfarande). Tycker också om att virka och spela dragspel.

Bor: Hammarbyhöjden, Stockholm

Inkomst: Över 30 000 kronor i månaden.

Linnéas tips innan du blir trainee

"Fundera på vilka förväntningar du har och vad du vill få ut av traineeprogrammet. Sätt upp några konkreta punkter så är det lättare att kolla av om det är realistiskt. Men framför allt, sök. Det är roligt att få se olika delar av en verksamhet."

Josefin Lindberg / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-16

Högskolan blev en ögonöppnare

Josefin Enström tänkte sig att flytten till Norrland skulle vara tillfällig, hon skulle plugga och sedan återvända till Stockholm igen. Men högskoletiden fick henne att se Norrland med nya ögon. Nu utvecklar hon rymdturism i Kiruna. Efter gymnasiet var det inte alls självklart att läsa vidare på högskola för Josefin Enström. – Jag hade inställningen att ”jag behöver minsann inte plugga för att kom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Högskola - den kompletta guiden

Planerar du att plugga vidare och vill veta hur högskolestudier fungerar? Här kan du läsa om allt från studentekonomi till hur du får en examen från högskolan! 

Läs mer