Cecilia studerade i Danmark
19 sep 2011

Skaffa klippkort hos en studiestöttare

Cecilia Arana köpte klippkort till en professionell studiestöttare. Fick hjälp av dansk student.

På grund av de höga betygskraven till läkarlinjen i Sverige sökte sig Cecilia Arana i stället till Odense i Danmark, där hälften av studenterna kommer in via intervjuer – efter ett godkänt danskt prov som liknar högskoleprovet.

Det var bara ett problem:

– Jag förstod ju inte ens vad korvgubben i pölse­ståndet sa, säger Cecilia.

Hon sökte på webben efter en lösning. Hon hittade My Academy, som erbjuder professionella studie­stöttare i allifrån språk till studieteknik och matte.

– Vi säljer månadsabonnemang eller klippkort på 5, 10 eller 20 gånger, förklarar Kristian Hansson, en av grundarna.

Företagets "pedagoger", som de kallas, är i de flesta fall själva studenter. Cecilia Arana fick sin hjälp från en dansk kvinna som studerar till lärare.

– Vi lade upp studierna ihop, läste ”Bröderna Lejonhjärta” på danska i början, och konverserade mycket på slutet. Utan den hjälpen hade jag troligen inte kommit in på läkar-linjen.

Viljan slår hindren

Cecilia Arana är ett lysande exempel på en sak: att viljan övervinner hindren.
När dörrarna är stängda till läkarlinjen i Sverige ... ja, då kan man ge upp sin dröm. Eller så kan man söka andra lösningar.

Det gjorde Cecilia. Inträdesvillkoren i Danmark är annorlunda, upptäckte hon. Och den obegripliga danskan? Äsch, den går väl att lära sig!

Det går bra för Cecilia i livet. Med hennes attityd är vad som helst möjligt.

Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 19 sep 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studiedisciplin med ny metod

Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden. Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna. - Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental trä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-09-26

Ryck upp dig och bli färdig

Ta tag i dina studier och bli färdig med uppsatsen och tentan innan sommaren. Här får du expertens bästa tips. Nu kommer sommarvärmen. Då är det lätt att glass och bad distraherar från uppsatser, tentor och examensuppgifter. Men om du planerar studierna blir du färdig i tid.  – Felet är att många inriktar sig på resultatet på tentan, inte planen som leder fram till den.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer