Visa allastudier.se som: Mobil

5 pluggtips från Allakando - Läxhjälp & högskoleprovet

Vi på Allakando måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. En viktig nyckel till att hitta studieglädjen är att kunna de smartaste trixen, så att du lär dig mycket på kort tid. Här kommer vi gå igenom några av de tips som vi tycker gör skolan både roligare och enklare.

Vilka är vi på Allakando, förutom glada pluggisar? Vi är ett av de snabbast växande företagen som erbjuder läxhjälp i hela Sverige för alla åldrar och i alla ämnen. Hos oss kan du även hitta unika verktyg online inför högskoleprovet och nationella proven i matematik 1,2 och 3 på gymnasiet. Vårt mål är att få din skoltid kännas både lättare – och roligare. Läs mer om hur du når dina mål i skolan och om vår läxhjälp här.

Här är våra 5  bästa tips som du kan använda hemma - eller med din privatlärare!

1. Flashcards
Det finns en rad olika verktyg med Flashcards, exempelvis Quizlet, där du kan öva in glosor och mycket mer. Detta är ett effektivt sätt att förhöra dig själv – och det bästa av allt: Du kan låta vänner använda dina kortlekar, och ni kan använda deras.

2. Använd ditt bildminne
Visste du att ditt bildminne är ett av de mest effektiva minnena människan har? Det underbara är att du kan använda detta i dina studier. När du tycker att det är knepigt att komma ihåg ett särskilt ord eller en händelse – koppla det till en bild. När du tänker på bilder kommer du också ihåg ordet eller händelsen du kopplat till den. Vi provar: Fantisera att du har en riktigt stor hamburgare i munnen. Du får nästan in den, men bara nästan. Blunda och tänk på bilden i någon sekund. Koppla sedan ihop faktan att Hamburg är tysklands näst största stad. Hamburgaren, som du nästan får in, är Tysklands näst största stad.

Detta var såklart ett förenklat och något löjligt exempel - men ack så effektivt.

3. Träna, byt miljö och byt teknik
Följande är tre korta tips som du garanterat hört förut. Men de är effektiva och ska inte underskattas:

  1. Det första är att du måste ta hand om dig själv och träna. Det kan kännas jobbigt och något du inte har tid med, men det hjälper dig att fokusera och du får lättare att minnas – vilket sparar pluggtid för dig.
  2. Det andra är att du ska byta miljö regelbundet. Sitter du hemma kan du börja med att sitta på ditt rum. Efter någon timme byter du till ett arbetsrum/vardagsrum och sen kan du gå tillbaka till ditt rum. Du kommer ha lättare att bibehålla fokus.
  3. Prova att byta inlärningsteknik med jämna mellanrum. Variera mellan att läsa, diskutera, skriva och lyssna. Det sätter sig lättare då och svåra saker blir enklare att förstå. Det blir också roligare när plugget  mindre enformigt.

4. Sprid ut tillfällena då du studerar
Att producera något – att skruva ihop IKEA-möbler – går utmärkt att göra under ett och samma tillfälle. Du kan sitta flera timmar i sträck och inte återkomma förrän några veckor senare. Att studera fungerar inte så, för du ska inte bara utföra något – du ska minnas det också. Om du ska börja spela piano, kommer du lära dig mycket bättre om du sitter en halvtimme om dagen än om du sitter en gång i veckan – även om du spenderar lika många timmar totalt sett. Sprider du ut studierna, sätter det sig bättre.

5. Våga prova något nytt
Glöm inte att alla studerar på olika sätt och även om något fungerar för din vän, behöver det inte fungera för dig. Våga prova något nytt – du kommer studera i många år och har goda chanser att bli riktigt duktig på att plugga. Om du hittar någon ny metod du gillar, kommer allt kännas lättare och du kommer att nå bättre resultat.

Stort lycka till!
/Gänget på Allakando

Senast uppdaterad: 14 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-02

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-12

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön