Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Utbildning inom affärsjuridik

Är du intresserad av företagsekonomi och juridik? Läs en utbildning inom affärsjuridik! Som affärsjurist får du koll på både de juridiska såväl som ekonomiska effekterna av beslut och avtal.
Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-15 av 15 träffar
 

Vad gör en affärsjurist?

En affärsjurist arbetar nära ett företags lagar och avtal. När det kommer till kontrakt och andra rättsliga handlingar är det affärsjuristens jobb att utreda, granska och upprätta dessa. Affärsjuridik hamnar både under privat och offentlig sektor och arbetsuppgifterna handlar ofta om att vara närvarande när avtal skrivs och om en tvist uppstår representerar du som affärsjurist företaget i fråga. 

Som affärsjurist är du en analytisk person som kan tolkar, förstår och drar slutsatser utifrån lagar för att hitta den bästa lösningen. Då du arbetar nära människor på både ett externt och internt plan är det även fördelaktigt om du är kommunikativ och samarbetsvillig. 

Var kan jag studera en utbildning inom affärsjuridik?

Affärsjuridik kan du läsa som fristående kurs på både Komvux och vissa universitet. För att vara behörig till att läsa kurser inom affärsjuridik på Komvux krävs det att du: 

  • Börjar läsa kursen från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. 
  • Är bosatt i Sverige 
  • Saknar de kunskaper som utbildningen syftar ge 


Affärsjuridik är en inriktning inom juristyrket och ingår som kurs på juristprogrammet. För att läsa affärsjuridik som fristående kurs på universitetsnivå behöver du oftast förkunskaper inom något annat juridiskt ämne. Det kan exempelvis vara ett krav att ha läst en juridisk översiktskurs innan du läser en kurs inom affärsjuridik. Är du intresserad av att läsa ett helt program är det juristprogrammet du ska kika på. Juristprogrammet ger dig en yrkesexamen och sträcker sig över 4,5 år (270 hp) och ger dig en god grund för arbete inom juridiska yrket, bland annat affärsjuridik och bolagsjuridik. För att vara behörig till juristprogrammet behöver du: 

  • Ha grundläggande behörighet
  • Vara godkänt i ämnena Historia 1b alt. 1a1 + 1a2 och Samhällskunskap 1b alt. 1a1 + 1a2 (eller motsvarande) 

Är du intresserad av juridik på universitetsnivå? Kika här! 

Andra alternativ är att studera en kandidatexamen på 3 år (180 hp) och därefter studera vidare på avancerad nivå och till en masterexamen där affärsjuridik är ett vanligt huvudämne. Ovan kan du läsa mer om vilka fristående kurser och masterprogram som finns inom affärsjuridik. 

Vad kan jag jobba med efter min utbildning?

Efter att du gått en utbildning inom affärsjuridik kan du som affärsjurist jobba både inom privat och offentlig sektor. Affärsjurister behövs både inom organisationer, handelsföretag och myndigheter. De huvudsakliga uppgifterna som affärsjurist är att utreda juridiska frågor på ett företag eller organisation och att förhandla och driva processer med olika rättsliga handlingar. Det blir även mer och mer vanligt att jurister arbetar inom media och IT-bolag. 

Jobbutsikter för affärsjurist 

Affärsjurister bedöms ha stora möjligheter för jobb inom de närmaste fem till tio åren. Läs mer här om dina jobbutsikter och vad du kan tjäna som affärsjurist.  

Källor: Arbetsförmedlingen, saco, skolverket

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv