Apotekarprogrammet

Vill du bli apotekare? Då behöver du gå apotekarprogrammet på universitet eller högskola. Där får du lära dig allt om läkemedel och kroppens kemi för att du ska kunna arbeta på apotek eller med att forska fram nya läkemedel.
Filtrera efter
Apotekare
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-5 av 5 träffar
Annonser

Reportage inom Apotekare

Vad ingår i apotekarprogrammet?

Apotekarprogrammet innebär 5 års heltidsstudier (300 högskolepoäng) på ett universitet eller högskola och är programmet för dig som vill lära dig allt om läkemedel, från framställning till användning. Programmet är en bred och forskningsförberedande utbildning som består av kurser inom ämnesområdena kemi, molekylärbiologi, biomedicin, kemiteknik, fysiologi, såväl som farmakologi och farmaci. Utbildningen ger dig en förståelse för läkemedels struktur, användning och verkan på människokroppen. Du lär dig hela kedjan av att utveckla och kvalitetssäkra nya läkemedel. I apotekarprogrammet ingår även 6 månaders praktik som en del av utbildningen. Apotekare är ett legitimationsyrke som kräver både en apotekarexamen och genomförd praktik vid ansökan om legitimation. 

Läs mer under respektive apotekarprogram för att se vilka specifika kurser som ingår. 

Vad blir man efter apotekarprogrammet?

Efter apotekarprogrammet får du en apotekarexamen och kan ansöka om en legitimation som apotekare hos Socialstyrelsen. Som apotekare är du expert på läkemedel och hur de används och spelar därmed en viktig roll för samhället. Du kan till exempel arbeta på apotek med information och rådgivning, eller inom sjukvården för att förbättra användningen och logistiken av läkemedel. 

Du kan även arbeta på myndigheter och inom läkemedelsindustrin. Det kan innebära forskning om läkemedel eller arbete med utveckling och tillverkning av nya läkemedel. 

Vilken behörighet krävs för apotekarprogrammet?

För apotekarprogrammet krävs grundläggande behörighet och särskild behörighet i Biologi 2/B, Fysik 2/B, Kemi 2/B och Matematik 4/D. Läs mer om förkunskaper och urval under respektive program. 

Vad är en farmaceut och vad är skillnaden mellan en apotekare och receptarie?

Både apotekare och receptarier går under samlingsnamnet farmaceut. Den främsta skillnaden mellan en apotekare och receptarie är utbildningens längd, där apotekarprogrammet är en femårig utbildning medan receptarieprogrammet är en treårig utbildning. Båda programmen inrymmer ämnesområdena kemi, biologi och fysiologi. Apotekarprogrammets längd innebär däremot en större möjlighet till fördjupning i ämnena. 

Både receptarier och apotekare kan arbeta inom läkemedelsindustrin, på myndigheter och på apotek i olika befattningar. För att arbeta som läkemedelsansvarig krävs däremot en högre utbildning som apotekare. 

Jobba som apotekare utomlands

Som apotekare finns goda möjligheter att arbeta utomlands i Europa inom apoteksområdet. Apotekarprogrammet är EU-anpassat, vilket innebär att en svensk apotekarexamen är giltig i alla EU-länder, samt Norge Schweiz och Island. Jämförelsevis är receptarieutbildningen översättningsbar i Sverige, Finland och Norge inom apoteksområdet. 

Vad tjänar en apotekare och hur ser framtiden ut för yrket?

Jobbutsikterna för en apotekare bedöms som goda när det gäller möjligheterna till arbete efter en apotekarexamen. Läkemedelsbranschen är i ständig utveckling och det finns ett behov av kunskap inom läkemedel hos både apotek, sjukvården, myndigheter och i det privata näringslivet. Se både snittlön och jobbutsikter under jobb och lön för apotekare.