Samhällsvetarprogrammet

Är du intresserad av samhällsfrågor och människors interaktion med varandra? Då är samhällsvetare ett yrke för dig! Här nedanför hittar du information om samhällsvetarprogrammet.
Filtrera efter
Samhällsvetarprogrammet
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-6 av 6 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Samhällsvetarprogrammet

Förstå människors samverkan och påverkan – läs samhällsvetarprogrammet

Samhällsvetare är ett paraplybegrepp som täcker en mängd olika yrken. Samhällsplanerare, samhällsanalytiker och politisk sekreterare är några exempel på yrken inom området. En samhällsvetare jobbar med att söka, samla och analysera information för att underlätta beslut inom politik och näringsliv. Vad för typ av information som du kommer samla in och analysera varierar stort, det är därför viktigt att ha ett intresse för samhällsfrågor och för hur människor samverkar med varandra. 

Området täcker allt från handläggning och administration till informationssamling och utredningsuppdrag. Väljer du att utbilda dig till samhällsvetare kommer du få möjligheten att välja vilket av inriktningarna du vill gå, men bara för du väljer det ena stängs inte dörren till det andra! 

Så utbildar du dig till samhällsvetare 

Samhällsvetarprogrammet är ett grundläggande program för de som vill utbilda sig till samhällsvetare. Programmet sträcker sig över tre år (180 hp) och kräver  grundläggande behörighet för högskolestudier. Det kan även vara så att vissa valbara kurser inom programmet kräver särskild behörighet, men det varierar från skola till skola. . Vissa universitet och högskolor kräver även en särskild behörighet vilket innebär att du behöver minst godkänt betyg i vissa gymnasiekurser. Exempel på kurser som krävs är: Matematik 2a alt 2b alt 2c, Matematik 3b Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2 och Engelska 6.

Vad får du lära dig på samhällsvetarprogrammet? 

Om du läser samhällsvetarprogrammet kommer du få lära dig om hur samhället organiseras, styrs och påverkar oss, både på individ och gruppnivå. Utbildningen är bred och blandar kurser i psykologi, juridik, sociologi och statsvetenskap. Exempel på kurser du kommer få läsa om du väljer samhällsvetarprogrammet är: 

  • Sociologi
  • Statsvetenskap
  • Fred- och utvecklingsstudier
  • Valfri kurs

Var kan du läsa samhällsvetarprogrammet?

Idag kan du läsa samhällsvetarprogrammet på följande universitet och högskolor: 

  • Linnéuniversitetet 
  • Högskolan Dalarna
  • Umeå universitet
  • Mittuniversitetet
  • Uppsala universitet

Jobb efter samhällsvetarprogrammet 

När du är färdigutbildad samhällsvetare har du möjligheten att jobba inom de flesta områden. Yrket är otroligt brett och ofta finns möjligheten att inrikta dig på områden du finner intressanta. Du kan exempelvis jobba inom: 

  • kommuner 
  • myndigheter 
  • politiska organisationer
  • privata företag

Inom områdena finns det olika roller att ta sig an som samhällsvetare. Här kan du välja utifrån bland annat intresse, erfarenhet och utbildning. Här nedanför hittar du bara några av de alla saker du kan jobba med som samhällsvetare. 

  • Politisk sekreterare: Som politisk sekreterare jobbar du med att underlätta för politiker på alla nivåer genom att bevaka vad som händer i samhället. Du sköter kommunikationen med journalister, skriver pressmeddelanden och bollar idéer gällande strategiska beslut. 

  • Samhällsplanerare: Väljer du att jobba som samhällsplanerare kommer dina arbetsuppgifter jobba emot att skapa och forma framtidens samhälle. Visst låter det spännande! Det får du göra genom att ha inflytande i allt från stadsplanering till regional utveckling. 
  • Forskning: Vill du stanna inom det akademiska området är forskare vägen för dig! Här får du möjligheten att utveckla forskningen inom samhällsvetenskap och sprida vidare din kunskap genom att lära ut till studenter.

Området är otroligt brett som vi kan se och exemplena ovan är enbart några av de många områden och yrkesroller du kan jobba med om du utbildar dig till samhällsvetare