Utbildning i SFI

Behöver du lära dig läsa, skriva och tala på svenska? På en utbildning i svenska för invandrare (SFI) får du lära dig grunderna i det svenska språket. SFI-utbildningar är för dig som är ny i Sverige och saknar kunskap i svenska.
Visar 1-20 av 26 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 26 träffar
1
2

Mer om SFI (Svenska för invandrare)

Svenska för invandrare, även kallat SFI, ger dig de grundläggande kunskaper i det svenska språket. SFI innefattar olika typer av utbildningar på olika svårighetsnivåer beroende på hur mycket du kan inom det svenska språket. 

SFI i Stockholm

SFI i Leksand

SFI i Lund

Olika studievägar inom SFI

Det finns något inom SFI som kallas för olika steg. Dessa är rangordnade enligt följande: steg 1, steg 2 och steg 3.

  • Steg 1 är för dig som är helt ny inom det svenska språket eller som endast studerat en kortare period. De kurserna som ingår i detta steg är svenska 1a och 1b.
  • Steg 2 passar dig som har gått i grundskolan eller som har gått på gymnasiet men inte slutfört din utbildning. De kurserna som ingår i detta steg är svenska 2b och 2c.
  • Steg 3 passar för dig som har en bra studievana och som klarar av att arbeta på egen hand. De kurserna som ingår i detta steg är svenska 3c och 3d.

Längden på dessa utbildningar/steg sätts individuellt beroende på dina mål och förkunskaper.

Vill du utbilda dig vidare efter dessa tre grundsteg så finns det möjlighet att studera på universitet eller högskola där du kommer ha möjligheten att studera något som kallas svenska som andraspråk. Svenska som andraspråk är precis som grundstegen uppdelade i tre olika steg.

Hur du blir betygsatt

Kraven på dig som elev för att bli godkänd är att du ska ha kunskap inom följande områden: muntlig produktion, muntlig interaktion, skriftlig färdighet, läsförståelse samt hörförståelse. Sedan sätts betygen enligt en skala som består av sex steg: A, B, C, D, E och F. Får du ett betyg som är mellan A-E är du godkänd i utbildningen men får du ett F så får du icke godkänt i utbildningen. Dessa betyg baseras på din kunskap du har visat upp enligt kunskapskraven. 

Du kan även få ett så kallat streck och anledningen om du får det är att läraren inte har tillräckligt med underlag för att kunna ge dig ett betyg, med anledningen att du varit frånvarande från lektionerna eller liknande. Skillnaden mellan F och ett streck är att streck inte är ett betyg.

Vart kan man gå SFI och vem får gå SFI

SFI erbjuds på olika typer av skolor. De vanligaste skolorna som erbjuder SFI är komvux, folkhögskola eller på så kallad vuxenutbildning. För att få gå SFI finns det lite olika krav. Det absolut vanligaste kraven är att du måste vara folkbokförd i kommunen där du vill gå din utbildning samt att du ska vara minst 16 år gammal och ha ett uppehållstillstånd i Sverige.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv