Visa allastudier.se som: Mobil
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Är du intresserad av en väktarutbildning?

Det finns flera olika typer av väktare, men väktarens främsta arbetsuppgift är att förebygga och förhindra bränder, brott och olyckor. En väktare är anställd på ett auktoriserat bevakningsföretag och kan arbeta både ronderande och stationärt. Efter ytterligare utbildning kan väktaren även få uppgifter som hundförare, larmoperatör, butikskontrollant eller värdetransportör.

Vad du kan jobba med efter din väktarutbildning:

Olika typer av väktarjobb är till exempel: ronderande väktare, stationär väktare, värdeväktare, personskyddsväktare och ordningsvakt.

En ronderande väktare bevakar flera olika fastigheter, till exempel industrier, kontorslokaler eller varuhus. Förflyttning mellan bevakningsuppdragen sker vanligtvis med bil. Ronderande väktare kan i vissa fall arbeta som hundförare och får då medföra en bevakningshund som personligt skydd.

En värdeväktare arbetar med att transportera sedlar, mynt, värdepapper och andra värdeföremål mellan två platser. Vanligtvis sker värdetransporter mellan butiker, restauranger, banker och uttagningsautomater.

Läs en väktarutbildning - Bli ordningsvakt

Som ordningsvakt medverkar man tillsammans med polisen till att upprätthålla den allmänna ordningen. Ordningsvakter kan exempelvis rondera i köpcentrum eller bevaka olika typer av evenemang. Ordningsvaktens arbete skiljer sig från väktarens. Bland annat har ordningsvakten större rätt att ingripa mot personer som stör ordningen. Som ordningsvakt har man ett speciellt förordnande från polismyndigheten.

En väktare har ofta långa arbetspass och arbetar kvällar, nätter och helger. Det är vanligt att arbeta intensivt under en period för att sedan vara ledig en längre tid.

Läs mer om yrket, se lönestatistik och framtidsprognoser.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv