Lön och framtidsutsikter för Kiropraktor och naprapat

Kiropraktorer och naprapater arbetar med att undersöka, diagnostisera och behandla besvär i rörelse- och stödjeorganen. Syftet är att lindra smärta och återställa normal funktion. Rygg- och muskelbesvär, huvudvärk, nacksmärtor, arbetsrelaterade besvär och idrottsskador är exempel på besvär som behandlas av yrkesgrupperna. I arbetet används manuella
Läs mer om Kiropraktor och naprapat
Relaterade yrken: Naprapater...

Kiropraktor och naprapat är olika yrken med flera likheter. Båda arbetar med funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen (även kallat rörelseapparaten) genom undersökning, diagnostisering, behandling, rehabilitering och förebyggande åtgärder. Besvären som kiropraktorer och naprapater behandlar är bland annat nacksmärtor, huvudvärk,

Läs mer om Kiropraktor och naprapat
Kiropraktorer och naprapater arbetar med friskvård, sjukvård, företagshälsovård och inom idrottsrörelsen. De är ofta privatpraktiserande på egen klinik. En del är anställda på större kliniker, idrottsförbund eller inom företagshälsovården. Några är kopplade till sjukhus och vårdcentraler.
Naprapat och kiropraktor är legitimationsyrken med skyddade yrkestitlar.

Utbildning till naprapat omfattar fyra års studier och finns vid Naprapathögskolan i Stockholm, en privat högskola ställd under statlig tillsyn. Efter yrkesexamen krävs ett års praktiktjänstgöring innan man kan ansöka om legitimation. Läs mer om utbildningen på skolans hemsida.

Utbildning
Läs mer om Kiropraktor och naprapat

Färdigheter som kan vara bra att ha

Noggrannhet

Det är viktigt att väga in olika delar av patientens liv för att få en helhetsbild och kunna ge rätt behandling.

Empatisk förmåga

Det är en förutsättning att tycka om att arbeta med människor. Det är viktigt att kunna sätta sig in i patientens situation, de som söker hjälp har ofta besvär och smärta av olika slag.

Självständighet

Det är viktigt att kunna arbeta självständigt med sina patienter. Många naprapater och kiropraktorer är privatpraktiserande med egen klinik.

Kommunikativ förmåga

Det är viktigt att vara en god lyssnare och hålla en dialog med patienten för att kunna ställa diagnos och utreda vilken behandling som lämpar sig bäst.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest