Andraspråksperspektiv på grammatikdidaktik för lärare i åk. 1-6

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Andraspråksperspektiv på grammatikdidaktik för lärare i åk. 1-6

Kurs SSA138 riktar sig främst till verksamma lärare i åk. 1-6 som, beroende på ämnesspecialisering, vill bli behöriga att undervisa i svenska som andraspråk, eller bygga på sina kunskaper i svenska som andraspråk. För tillträde till kursen behövs en lärarexamen och 15 hp i svenska som andraspråk. Kursen fokuserar grammatik som ett didaktiskt redskap i undervisningen av andraspråkselever. Kursen ger grundläggande kunskaper i grammatik och hur grammatik kan användas för att stötta flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling.

Kursen SSA138 vänder sig till lärare som undervisar yngre åldrar, och som antingen vill bli behöriga i svenska som andraspråk eller utöka sin kunskap inom ämnet svenska som andraspråk. För tillträde till kursen krävs Grundlärarexamen eller Ämneslärarexamen och minst 15 hp i svenska som andraspråk. Kursen utgår från en syn på grammatik som en meningsfull del i språk- och kunskapsutvecklingen hos elever för vilka svenska språket är ett andraspråk. Kursen ger kunskaper om hur lärare som undervisar i svenska som andraspråk i åk. 1-6 kan utveckla och tillämpa kunskap om grammatik, grammatiska analysredskap, grammatikdidaktik och undervisningsmetoder. Kursen inleds med en överblick av andraspråkets grammatik och tar sedan upp grammatikdidaktiska begrepp och modeller för analys och undervisning. Vidare ges exempel på hur lärare med grammatikdidaktiska redskap kan undervisa om och stötta muntlig och skriftlig språk- och kunskapsutveckling i svenska som andraspråk. Kursdeltagarna får även prova på att analysera flerspråkiga elevers muntliga och skriftliga produktion i det svenska språket.

 

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs Grundlärarexamen eller Ämneslärarexamen och minst 15 hp i svenska som andraspråk. Dessa 15 hp kan ingå i lärarexamen.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Andraspråksperspektiv på grammatikdidaktik för lärare i åk. 1-6

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön