Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Ekonomi, global ojämlikhet och vägar till hållbar utveckling

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Heltid
Distans
Startdatum: Vår 2024 - Distans

Ekonomi, global ojämlikhet och vägar till hållbar utveckling

Sammanfattning

Idén om hållbar utveckling finns överallt i samhället. Men det är en idé som rymmer paradoxer. Vems intressen tjänar idén om hållbar utveckling? Vad spelar ekonomisk tillväxt och ojämlikhet för roll? Och bidrar utbildning om hållbar utveckling verkligen till ett bättre samhälle?

Kursen ges helt på distans och undervisningsspråket är engelska.

Om utbildningen

Jordens befolkning står inför enorma utmaningar: klimat- och miljöförändringarnas konsekvenser speglar inte bara de ekonomiska ojämlikheter som finns globalt utan förstärker dem också. I arbetet för ett bärkraftigt samhälle har idén om hållbar utveckling kommit att få central betydelse, inte minst inom FN:s arbete med de globala hållbarhetsmålen. Det är samtidigt en idé som uttrycker en västerländsk världsbild och rymmer stora politiska spänningar.

Den här webbaserade kursen ger en kritisk översikt över några av de intressen, konflikter och paradoxer som ryms inom begreppet hållbar utveckling. Du får särskilt reflektera kring dem i förhållande till fenomenet utbildning för hållbar utveckling (ESD) som fokuserar på utbildningens roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Om hållbar utveckling tjänar vissa intressen, är utbildning i dess namn då nödvändigtvis något positivt?

I kursen får du analysera de intressen och den världsbild som FN:s hållbarhetsmål ger uttryck för; du får utforska vilken roll ekonomisk tillväxt och nedväxt spelar i förhållande till frågor om hållbarhet; och du får utveckla ett kritiskt förhållningssätt till frågor om miljörättvisa.

Kursen ingår i masterprogrammet Utbildning för hållbar utveckling.

Förkunskaper

Kandidatexamen omfattande 180 högskolepoäng, eller yrkesexamen inriktad mot skolväsende om minst 180 högskolepoäng samt ett självständigt examensarbete om 15 högskolepoäng inom eller utanför examen, eller motsvarande. Dessutom måste studenten uppvisa språkfärdighet i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 eller genom ett internationellt vedertaget prov i engelska till exempel TOEFL, IELTS.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Ekonomi, global ojämlikhet och vägar till hållbar utveckling

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön