Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Smyckekonst

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Göteborg

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Smyckekonst

Kandidatprogrammet i konsthantverk tar sin utgångspunkt i material, teknik och konstnärliga processer. Utifrån din valda inriktning inom smyckekonst utforskar du relationen mellan människan som bärare och smycket. Grunden för utbildningen är ett personligt, konstnärligt uttryck, som får tid och plats att utvecklas. Utbildningen är den enda i sitt slag i Norden.

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt kritiskt tänkande och skapande. Första tiden ligger fokus på material och teknik, sedan vägleds du mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området. En del av studierna är planlagda som diskussionsseminarier kring ämnen som berör konstnärligt skapande och rollen som yrkesverksam smyckeskonstnär.

HDK-Valands miljöer är välkomnande och inspirerande. Våra lärare, som är specialiserade i olika konstnärliga områden, vägleder och stödjer din utveckling. Du får tillgång till välutrustade verkstäder med specialiserade tekniker till din hjälp. Smyckeverkstaden är främst utrustad för arbeten i metall, men det går att arbeta med andra material och tekniker. Kurser i specialtekniker ges också, som till exempel gjutning, emaljering och smide.

Du får en egen arbetsplats och du har universitetets Konstbibliotek nära till hands inom husets väggar. Under utbildningen finns också möjlighet till utbytesstudier med andra lärosäten runt om i världen.

Kurser i visuell gestaltning, historia, skrivande, kommunikation och teoribildning inom konsthantverk, konst och design sker tillsammans med studenter från inriktningarna i keramikkonst och textilkonst.

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck och är uppbyggt kring materialens egenskaper. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter social relevans.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design och konst.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Arbetsområden/Fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med egen verksamhet som konstnär med specialkunskaper inom området smyckekonst. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning smyckekonst.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Konstnärlig kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Smyckekonst

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön