Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Bengtsfors
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Bengtsfors

Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med möbler utifrån ett utforskande och konceptuellt förhållningssätt till material, innovation och hållbar utveckling i såväl små som stora sammanhang.
Under de tre åren som utbildningen omfattar, utvecklar du genom projektbaserade kurser ett eget förhållningssätt till möbeldesign. Grundläggande kunskap i material, teknik och designmetodik lägger grunden för att utveckla ett självständigt arbetssätt och ett kritiskt tänkande inom möbeldesign.

Omgiven av den vackra naturen i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger HDK-Valand Steneby. Verkstäderna är välutrustade och rymmer alla de maskiner som krävs för en samtida möbelproduktion. Du har också tillgång till en lasergravyrmaskin samt en fem-axlig CNC. Begreppen material, kropp och rum är centrala i utbildningen. På programmet får du möjlighet att undersöka materialet trä, och hur det samspelar med möbeln, rummet och med våra sinnen.

Fokus under utbildningen är att lösa konstnärliga och materialrelaterade problem med hänsyn till omvärld och mänskliga behov. Du har tillgång till trämaterial som växt i regionen och som torkas i avdelningens virkestork.

Under de tre åren som utbildningen omfattar, utvecklar du genom projektbaserade kurser ett eget förhållningssätt till möbeldesign. Grundläggande kunskap i material, teknik och designmetodik lägger grunden för att utveckla ett självständigt arbetssätt och ett kritiskt tänkande inom möbeldesign.

Studieresor och besök på mässor, hos företag i branschen och på designkontor görs också kontinuerligt under utbildningen. Workshops, gästlärare och tematiska projekt ger dig ytterligare inspiration och fördjupade perspektiv.

Programmet är en del av den internationella miljön på HDK-Valand vid Steneby. Undervisningen sker på engelska, till exempel föreläsningar och handledning.  Om du är svenskspråkig får du utföra vissa moment på svenska, om det är möjligt med hänsyn till studiegruppen. Ansökan görs på engelska eller svenska.

Besök Möbeldesign på instagram!

Innehåll

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, material och designprocesser. Året innefattar bland annat övningsuppgifter som ökar kunskapen i skiss, hantverk och tillverkning. Du får även träna på processen vid produktutveckling från skiss och skalmodell via mock-ups och cad till färdig produkt på en hög teknisk nivå.

Under andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning och tränas i att utveckla produkter eller möbler för speciella miljöer och mot företag.

Under det tredje året fördjupas övningarna i metodik, gestaltning och kommunikation. Du har möjlighet att göra utbyte med en annan skola genom vårt internationella nätverk. En praktikperiod ger förutsättningar att knyta kontakter med tillverkare och designkontor. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får möjlighet till fördjupning och genomföra ett undersökande designarbete i möbeldesign med inriktning trä.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i design i Möbeldesign inriktning trä..

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Konstnärlig kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön